Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/europa-beroende-av-rysk-olja-och-gas-3/

Ekonomi

Europa beroende av rysk olja och gas

Ryssland är vid sidan av Saudi-arabien världens största oljeproducent. Före 1991 producerade man 500 miljoner ton per år; sedan föll produktionen till 300. Nu är medelproduktionen 450 miljoner ton.

Ryssland konsumerar numera bara 100 miljoner ton, mot 470 miljoner före 1991, eftersom industriproduktionen gått ned.

Konsumtionen kan förväntas gå upp, skriver Robert Larsson i en analys från FOI. 10 procent av oljan som exporteras till världsmarknaden kommer från Ryssland.

De flesta europeiska länderna utan egen olja eller gas är beroende av rysk gas – många får 80–100 procent av sin gas därifrån. Ryssland exporterar 200 miljarder kubikmeter årligen.

Vostok Nafta är ett svenskt bolag som har nästan 1 procent av Gazproms aktier – man anser inte att det innebär en risk i dagens läge.Disa Håstad

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt