Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/fackforbunden-redo-overge-nordea/

EKONOMI

Fackförbunden redo överge Nordea

Fackförbunden Kommunal och Handels planerar att sluta ha Nordea som sin huvudbank om banken flyttar sitt huvudkontor. Handels har redan fått inviter från andra banker som vill ta över efter Nordea.

Nästa vecka, den 6 september, ska Nordeas styrelse fatta beslut om huvudkontoret ska vara kvar i Sverige eller flytta utomlands. Blir det en flytt antas Finland ligga bra till eftersom det är ett euroland och därmed medlem av EU:s bank­union. Men när Nordeas vd Casper von Koskull i en intervju med Dagens Industri i våras hotade med att flytta utomlands, om regeringen stod fast vid sin höjda bankavgift, reagerade bland annat Kommunal och Handels på utspelet. Tillsammans har de närmare 700 000 medlemmar och Nordea är deras huvudbank.

Fackförbundens besked var att flyttar huvudkontoret från Sverige kommer de att se över sina relationer med Nordea. Den inställningen står kvar.

– Alla har rätt att organisera sin verksamhet. Men i det här fallet tycker jag att så fort det blir en skatt ska man fly landet, men när svenska folket hjälpte dem under finanskrisen stannade man så gulligt kvar, säger Handels ekonomichef Britta Lepp.

Hon ser i stället statens krav på banksektorn som en försäkring inför en eventuell ny kris.

Om Nordea nästa vecka beslutar sig för att flytta, vad gör Handels då?

– Sedan vår inställning blev känd har andra banker hört av sig och undrat om vi vill diskutera ett samarbete. Klart är att vi i så fall måste göra en kontrollerad förflyttning och skaffa oss en annan huvudbank eftersom Nordea är det nu, säger Britta Lepp.

I juni mildrade regeringen sitt förslag och lovade utreda ett svenskt medlemskap i EU:s bank­union.

I samband med Nordeas kvartals­rapport i juli sade vd Casper von Koskull att han var bekymrad över vissa kunders reaktioner.

– Jag är orolig för det eftersom de inte är baserade på fakta och jag vill ha en dialog för att förklara. Vi går inte ifrån samhällsansvaret vi har i Sverige. Men runt den här frågan blir det emotionellt, någon gång lite populistiskt och lite nationalistiskt. Mitt svar är att verkligen tala om fakta och ha den dialogen för att ha nöjda kunder, sade vd.

Nordea har dock inte haft någon dialog med Handels om flytten sedan dess.

– Nej, det har vi inte haft. Jag har å andra sidan varit väldigt tydlig med Handels inställning i frågan. De tänkte kanske att det inte var ­någon idé, säger Britta Lepp.

Kommunal har inte heller fört någon dialog med Nordea. Under sommaren fick förbundet ett brev från storbanken med ett likartat innehåll som bankledningen fört fram i intervjuer och i den offentliga debatten, enligt Kommunal presschef Fredrik Kornebäck.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt