Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Förvara möbler kan bli dyr affär

Att magasinera möblerna under en längre eller kortare tid har blivit allt vanligare. Utbudet är enormt, men att jämföra bolagens priser och villkor är desto svårare, visar DN:s granskning.

Peter Lindgren har sålt villan och ska flytta till lägenhet i stan i september. Fram till dess bor han på sommarstället, medan möblerna får stå magasinerade i Shurgards förråd i Nacka.

– Det här går jättebra, bara att ställa in alltihop, låsa och försvinna, säger han.

Strax innan har Peter Lindgren knappat in sin personliga kod på en nummerdisplay intill och öppnat dörren med nyckeln till låset han köpt av företaget. Nu är det bara att lasta in med hjälp av svägerskan Anna Lundström.

– Svårast har varit att veta hur stort utrymme man ska hyra. Shurgard föreslog nio kvadratmeter, men jag tog det dubbla. Det är klart att det skulle gå att stapla på höjden, det är ju tre meter högt, men det här känns bra. Jag tog en försäkring genom Shurgard också, för säkerhets skull. Den kostade bara 230 kronor, vilket inte är så farligt. Jag ska ju inte vara här så lång tid.

Wilhelm Hackman har flyttat från en sjurumsvilla på drygt 200 kvadratmeter till en bostadsrätt på 87 kvadrat. Mängder med möbler har slängts, sålts eller getts bort. En del stals ur ett tillfälligt källarförråd.

– Nu har jag det här kvar, säger han och visar skrubben med 1,5 kvadratmeters golvyta och tre meters höjd. Kartonger och resväskor står staplade på varandra. Hyran är 390 kronor i månaden, därtill kommer låset för 145 kronor.

– Det är tillfälligt, bostadsrättsföreningen ska få egna förråd i en kulvert så småningom.

Shurgard är ett stort internationellt företag med hittills över tjugo anläggningar runt om i Sverige. Priserna varierar beroende på geografiskt läge och hur tillgängliga förråden är på platsen. Konkurrenten City self-storage har ett liknande upplägg. Allt bygger på att man själv ordnar transporten.

Stadsbudens magasinering och Kungsholms Express har inte samma tillgänglighet som de övriga i vår jämförelse. Men de är, som Stadsbudens Bert Gustafsson uttrycker det, ”konkurrenskraftiga” på framför allt långtidsförvaring. Båda dessa företag är flyttfirmor med möjligheter till magasinering.

– Vi flyttfirmor kan erbjuda hjälp hela vägen, från nedplockning och packning till transport och lagring. Det är en trygghet för många att få allt detta, förklarar Christer Bosmyr, ordförande i branschföreningen Sveriges möbeltranportörers förbund. Han betonar också de avtal för bohagsflyttning och förvaring som branschen tecknat för att ge trygghet åt konsumenten.

Marknaden växer. En sökning på ”magasinering” på Eniro ger 56 träffar bara i Stockholmsområdet. Den förvaring som erbjuds varierar från slutna, insynsskyddade förråd med plåtdörrar till gallerförsedda utrymmen, träcontainrar och emballerade pallar på lagerhyllor.

Att jämföra villkor och priser är inte lätt. När DN ringer runt för att ta reda på vad det kostar att magasinera innehållet i en trerumslägenhet på 70 kvadratmeter föreslår ett företag fyra kvadratmeters förrådsutrymme, medan nästa tror att det kan behövas upp till 25 kvadratmeter. Inte blir det enklare när det visar sig att vissa tar betalt per kubikmeter.

Orsakerna till att man väljer att magasinera kan vara många. Skilsmässa, flytt, utlandsvistelser och bodelning efter dödsfall är några av de vanligaste. Bjarne Hekkelstrand, marknadschef på Shurgard, berättar om 40-talister med utflugna barn som ledsnat på att förvara lp-skivor och Okej-tidningar i garaget.

– De kör helt enkelt barnens saker till förvaring och ger dem var sin nyckel. Det finns också mäklare som rekommenderar sina kunder att rensa upp hemma innan bostaden ska visas. Ett luftigt intryck kan driva upp priset när man säljer.

Jan Falk jan.falk@dn.se 08-738 21 18 anna lorentzon anna.lorentzon@dn.se 08-738 11 77