Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Franska bönder kan sätta stopp för köttavtal

Paris. Ska franska bönder sätta stopp för det nya handelsavtalet mellan EU och det sydamerikanska frihandelsområdet Mercosur? Frågan har hamnat i fokus inför tisdagens slutspurt i förhandlingarna, som kan öppna upp en mångmiljardmarknad för svenska och europeiska företag.

EU har förhandlat med Mercosurs grundarländer Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay om ett handelsavtal sedan 2010 – och nu närmar sig ett genombrott. I utbyte mot sänkta tullar i Mercosur på bilar, mejeriprodukter och andra varor och tjänster, har EU:s medlemsländer erbjudit sänkta tullar på etanol och upp till 70 000 ton nötkött per år. Regeringarna i Sydamerika kräver dock mer.

Enligt diplomatkällor som citeras av Politico talas det nu om mellan 90 000 och 100 000 ton biff per år. Förhoppningen är att en definitiv siffra ska ha spikats efter veckans överläggningar mellan EU:s och Mercosurs utrikesministrar.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) har sagt att hon tror att avtalet kan vara värt tre gånger så mycket som det som undertecknades med Japan förra året.

– Målet är att det här avtalet ska skrivas under i februari. Det kommer att öppna enorma möjligheter för oss i Mercosur, samtidigt som det tar i beaktning de punkter som är känsliga för oss, säger Malmström till tidningen Le Monde.

Sverige och handelsminister Ann Linde (S) har funnits bland de som drivit på för att få till stånd ett avtal. Men oron växer samtidigt i länder som Frankrike och Irland.

Redan i dag är situationen kärv för många producenter av nötkött i EU. Förra årets handelsavtal med Kanada öppnade för import av 65 000 ton kött per år. Om även Mercosur får kliva in på EU:s livsmedelsmarknad på allvar kan priset på biff pressas med omkring 10 procent, tror den franska ekonomen Philippe Chotteau.

Varningar kommer även från djurrätts- och miljöaktivister, som fruktar att ribban för hur djur behandlas ska sänkas och att köttkonsumtionen kan drivas upp i EU och bidra till ökade utsläpp av växthusgaser som driver på den globala uppvärmningen.