Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Gamla yrken åter på sjön

Under hösten börjar rekryteringen av besättning till Ostindiefararen "Götheborg" som erbjuder framtidsyrken som mastskeppare och skeppstimmerman.

- VI BEHÖVER också ett par skeppsskrivare, säger Nils Ove Jansson som är färdplanerare med erfarenhet från både "Älvsnabben" och segelfartygen "Gladan" och "Falken".

Om skeppsskrivarna inte är så bra på pergament, gåspenna och sepiabläck, kan man kanske ha fördrag med det. Det är frågan om ett IT-jobb där man ska se till att fartyget är "on line" med omvärlden under hela sin tvåårsresa till Kina.

Mastskepparna däremot måste vara kunniga i driften av segelfartyg, hamprepens hållfasthet och säkerheten i master och rår.

- Det finns en mastskeppare för varje mast. I jobbet ingår både att gå vakt och föra fartyget och att dagligen inspektera "sin mast" och se till att man justerar och reparerar, säger Nils Ove Jansson.

Kompetensen ger jobbet, men kan man dansa en sjömansjigg och spela ett instrument också så är det inte i vägen. Timmarna till sjöss i lätt bris är många och i hamn ska man ju representera staden Göteborg.

Hösten 2004 räknar man med att Ostindiefararen "Götheborg", ger sig i väg mot Kina med Cadiz i Spanien som första etappmål.

- Några nyckelpersoner rekryteras långt innan, men de flesta kommer att vara på plats några månader före avfärd, säger Staffan Strive.

Peter Sandberg

peter.sandberg@dn.se

031-33 33 360