Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/hur-sakerstaller-jag-att-mina-tillgangar-tillfaller-min-son/

EKONOMI

Hur säkerställer jag att mina tillgångar tillfaller min son?

Min son är sambo och paret väntar sitt första barn. De bor i hyresrätt och äger alltså ingen bostad tillsammans. Jag undrar hur nödvändigt det är att jag i nuläget skriver testamente om enskild egendom? Känns förstås angeläget att säkerställa att mina tillgångar tillfaller enbart sonen, men så länge de enbart är sambor (och inte ärver varandra) gör ett sådant testamente ingen skillnad, eller?

Mor Anna

Svar: Tycker absolut att du ändå ska skriva ett testamente där du förordnar att arvet till din son är enskild egendom. Om din son senare gifter sig så har hans fru rätt till hälften av din sons alla tillgångar inklusive eventuellt arv efter dig, vid en separation eller dödsfall.

När du nu skriver att arvet är hans enskilda egendom betyder det att hon inte får någon andel av det i en bodelning mellan dem. Men observera att om din son avlider före hustrun kommer arvet efter dig att ingå i den del som hustrun ärver trots att det är enskild egendom.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt