Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Internet bra hjälp vid bredbandsval

Priset på bredbandstjänster varierar mycket mellan olika bolag och det kan vara svårt att hitta rätt. Men det finns tjänster på internet som gör det enklare att välja.

Regeringens bredbandsmål har fått utbyggnaden av snabbt internet att ta fart. En följd av det är att fler än tidigare måste ta ställning till vilket bolag de vill ska leverera bredbandet. Det gäller inte minst villaägare som drar in fiber.

När vi träffar Anders Brunzell och Raquel Sand har de haft fiber i villan strax söder om Stockholm i ett par veckor.

– Vi drog in fibern för att få snabbare uppkoppling. Nu har vi adsl med 8 Mbit/s men vi kommer ofta inte ens upp i den hastigheten, säger Anders Brunzell.

Att dra in fiber i en villa är inte ett beslut man fattar lättvindigt, i deras fall kostade anslutningen ungefär 24 000 kronor. Till det kommer månadskostnaden till bolaget som levererar själva bredbandet.

Att välja bredbandsoperatör visade sig vara både krångligt och tidsödande. Bolaget som installerade fibern skickade visserligen en länk till olika bredbandsoperatörer, men det fanns ingen översiktlig sammanställning av priser och villkor.

– Jag försökte reda ut vad det egentligen kostade hos de olika bolagen men det var väldigt krångligt. Jag fick gå in på varje bolags hem­sida. Dessutom upptäckte jag att priserna hos samma bolag varierade beroende på vilken sajt man gick in på, säger Raquel Sand.

Hon gick grundligt till väga och samlade alla uppgifter i ett excelark i datorn. Det blev många poster eftersom bolagen erbjuder olika hastigheter och snabbare bredband är dyrare. Bredbanden säljs också ofta i paket med till exempel tv och telefoni.

Det finns flera sajter på internet där konsumenter kan jämföra priset för bredband. Tjänsterna är gratis för användarna och företagen bakom sajterna får i allmänhet betalt när någon tecknar ett abonnemang från deras sajt.

De enklaste jämförelsetjänsterna listar bolagen med priset för olika hastigheter. Andra vill att man ska fylla i sitt postnummer och då får man en prisjämförelse som visar de bolag som levererar bredband i området där man bor.

Sedan slutet av maj finns en ny tjänst, bredbandsval.se, där man skriver in sin gatuadress. Då får man veta om det finns fiber eller någon annan uppkoppling i den egna bostaden. Man ser också prisuppgifter från de olika bolag som levererar bredband där man bor.

Henrik Hansson, en av grundarna till bredbandsval.se, säger att idén till tjänsten kom i samband med att han själv flyttade och upptäckte hur svårt det var att jämföra bredbanden.

– Vi tyckte att det här var en konsumenttjänst som saknades. Ingen hade lagt ned tid på att göra det möjligt att söka på adresser, säger han.

Som mest kommer det upp sju olika bolag när man gör en jämförelse.

– Det är de bolag vi lagt till hittills och de har 95 procent av bredbandsmarknaden, säger han.

Raquel Sands testar bredbandsval.se och konstaterar att priserna, hos de bolag som kommer upp när hon söker på hemadressen, är desamma som hon fick fram genom att gå in på bolagens hemsidor.

– Men jag lade ned väldigt mycket tid på att ta reda på priserna, säger hon.

Den här jämförelsen var sista steget i parets bredbandsval. Nu har de bestämt sig.

– Jag tror vi gör beställningen i dag, säger Anders Brunzell innan vi lämnar paret i villaträdgården.

Det kan skilja mycket i pris mellan olika bolag som levererar bredband. På en adress på Gärdet i Stockholm kostar till exempel hastigheten 100 MBit/s från 262 till 420 kronor i månaden.

Några av de sajter där du kan jämföra hur mycket bredbandet kostar hos olika bolag:

bredbandsguiden.se

bredbandslista.se

bredband.prisfakta.se

bredbandsval.se

compricer.se/bredband

finansportalen.se/bredband

Det här är regeringens ­bredbandsstrategi:

2020 bör 95 procent av alla privatpersoner och företag ha en bredbandsuppkoppling på minst 100 Mbit/s.

2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.

2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabba bredbandstjänster.

Källa: DN, Post- och telestyrelsen