Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 17:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/investerare-tassar-in-pa-ny-marknad/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Investerare tassar in på ny marknad

Nu ger sig riskkapitalisterna in i jakten på djurägarnas pengar. Hunden och katten betraktas alltmer som familjemedlemmar och vi blir allt villigare att betala för vård när de blir sjuka. – Vi såg en spännande bransch där vi kunde addera värde, säger Gabriel Fitzgerald, del­ägare och vd i investmentbolaget Fidelio Capital.

Vart tredje svenskt hushåll har hund eller katt och vi spenderar alltmer på våra fyrbenta vänner. Den största utgiften efter inköpspriset är kostnader för veterinärbesök. År 2008 omsatte hushållens utgifter för veterinärkostnader över två miljarder kronor, vilket är en ökning med över 30 procent sedan 2004, enligt siffror från Handelns utredningsinstitut.

– Det mesta tyder på att ökningen fortsatt i samma riktning, säger veterinären Ulla Björnehammar, som varit har yrkesverksam i trettio år.

För att klara kostnaderna när våra sällskapsdjur blir sjuka skaffar vi fler och fler försäkringar. Enligt statistik från Agria, som är marknadsledande inom djurförsäkring, har antalet försäkrade katter ökat med 33 procent sedan 2006.

Samtidigt har flera investment­bolag fått upp ögonen för veterinärbranschen. I dag domineras marknaden av fyra investmentbolag.

Den största aktören är Valedo som är delägare i Evidensia djursjukvård med en årsomsättning på 650 miljoner kronor. Gruppen består av nio djursjukhus och 29 veterinär­kliniker med drygt 750 anställda.

En annan aktör är norska Braganza som nyligen startat tre kliniker knutna till butikskedjan Arken Zoo. En tredje aktör är MVI som bland annat äger Västerorts djursjukhus och Smådjursakuten i Göteborg och Kungälv. Den fjärde stora aktören är Fidelio Capital som i november i fjol skapade Djursjukhusgruppen.

I dag består Djursjukhusgruppen av 30 djursjukhus och veterinär­kliniker i Sverige och Norge med fler på väg in. Ett av förvärven är Albano djursjukhus i Stockholm som flyttade in i nya lokaler i maj. Investeringen om 50 miljarder kronor resulterade i Nordens modernaste djursjukhus.

När DN besöker sjukhuset bekräftas bilden av modern djursjukvård. Här finns ultraavancerad utrustning och specialistkompetens inom bland annat bilddiagnostik, kirurgi och kardiologi.

– Förmågan att kunna få djuren att leva längre har ökat tack vare medicinska och tekniska framsteg, säger Gabriel Fitzgerald, som är delägare i Fidelio Capital.

Historiskt har veterinärbranschen gett cirka 5 procents avkastning. Men att jämföra branschen med humanvården är svårt eftersom socialförsäkringar täcker lejonparten av kostnaderna.

– På humansidan ser man oftast bara en bråkdel av kostnaderna. Ibland är det frustrerande att folk inte förstår hur mycket humanvården egentligen kostar, säger Erica Wiss, chefsveterinär på Albano djursjukhus.

Veterinären Ulla Björnehammar är osäker på vilka effekter som konsolideringen av branschen kommer att få på sikt:

– Investmentbolagen går ju inte in för att skänka bort pengarna. Ponera att de tänker sälja verksamheten om fem tio år. De enda som skulle ha råd med dem är amerikans­ka och brittiska jätteföretag inom veterinärbranschen som till exempel VCA och Banfield. Det är kanske inte jättebra med tanke på de etiska skillnader som finns beträffande synen på djurvård i Sverige och utomlands, säger hon.

80 procent av alla hundar är försäkrade

Enligt SCB:s senaste mätning som gjordes 2006 fanns det 730 000 hundar och 1,3 miljoner katter i Sverige.

Cirka 80 procent av alla hundar och 30 procent av katterna är försäkrade.

Enligt Svensk Försäkring har den totala premietillväxten för svensk djurförsäkring ökat 7,6 procent under den senaste tolvmånadersperioden.

Mellan 2008 och 2011 ökade premievolymen med nära 400 miljoner kronor till 2, 4 miljarder, vilket motsvarar en tillväxt på cirka 16 procent.

Agria är det ledande försäkringsbolaget inom smådjursförsäkring. Företagets marknadsandel är 57,6 procent.

Antalet katter försäkrade i Agria har ökat med 33 procent sedan 2006.

Agrias premie­inkomst för smådjur mellan 2006 och 2011 såg ut så här:

År Mkr

2006 547,0

2007 645,3

2008 753,2

2009 824,0

2010 869,3

2011 951,7

DN frågar. Lägger du mycket pengar på veterinärbesök?

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt