Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ja till höjd pensionsålder

En majoritet av arbetsmarknadens parter säger ja till en höjd pensionsålder. Det innebär att man kan gå i pension först vid 63 års ålder och har rätt att jobba till 69 års ålder.

I morgon presenterar förre KD-ledaren Göran Hägglund och förre Metallbasen Göran Johnsson sin genomgång för pensionsgruppen under ledning av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) av vad som krävs för att arbetsmarknadens parter ska acceptera en höjd pensionsålder.

– Vi har utgått från pensionsåldersutredningen som en grund, säger Göran Hägglund.

Den utredningen, som kom 2013, föreslog bland annat att gränsen för att ta ut sin allmänna pension höjs från 61 år till 63 och att rätten att få jobba kvar höjs från dagens 67 år till 69.

– Parterna har förklarat sig villiga att förhandla om det som behövs förhandlas efter en eventuell ändring av lagstiftningen när det gäller de pensionsrelaterade åldrarna, säger Hägglund.

Parterna har enats  kring en avsiktsförklaring och har också medverkat till en lista över åtgärder som behövs för att göra det möjligt för fler människor att arbeta längre. Det handlar om bland annat tidigare inträde på arbetsmarknaden, arbetsmiljöfrågor och möjligheter att byta bana under arbetslivet.

– Allt syftar ju till att fler människor inte bara ska vilja, utan också ska få och kunna arbeta längre, säger Hägglund.

Han säger att om riksdagen tar ett beslut under mandatperioden skulle det kunna genomföras från 2020.

– Men det blir upp till politikerna att hantera tidtabell och eventuella övergångsregler.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.