Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 14:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/johan-schuck-hallengrens-uppfattning-avviker-fran-regeringens/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Johan Schück: Hallengrens uppfattning avviker från regeringens

Lena Hallengren uttrycker sig suddigt i frågan om det som legitimt att privata vård­företag gör vinst. Men vad hon faktiskt säger är betydligt mer långtgående än regeringens förslag att införa ett vinsttak.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) har uttryckt sig okunnigt eller slarvigt. Självfallet är det en stor skillnad mellan att Attendo redovisar ett resultat på 649 miljoner kronor för 2016 och att företaget skulle ”plocka ut” samma belopp.

Vinst och aktieutdelning är ju två helt skilda saker. Attendo lät huvuddelen av vinstmedlen stanna i företaget och mindre än tredjedel delades ut till aktieägarna.

Men Lena Hallengrens missvisande uttalande om Attendo väcker ännu en fråga. När hon säger att ”man kan ju tänka på hur många som kunde ha anställts för de pengarna”, så röjer det en uppfattning att privata vårdföretag inte alls borde gå med vinst.

Det hon företräder är i så fall inte regeringens linje som går ut på att införa en vinstbegränsning för välfärdsföretag, vars intäkter till stor del kommer från allmänna medel.

Vinsttaket, enligt regeringsförslaget som riksdagen på torsdagen planeras rösta om, innebär att man sätter ett tak för hur stora vinster som ska tillåtas. Detta är formulerat som att vinsten som mest får vara 7 procent av operativt kapital, plus statslåneräntan.

Kritiker har hävdat att förslaget egentligen innebär ett vinstförbud, som ska göra det omöjligt att driva privata företag inom vård­sektorn. Detta har dock regeringen bestämt förnekat.

Debatten har till stor del handlat om vinstgrepp. Kritikerna framhåller att regeringen har övertagit utredaren Ilmar Reepalus förslag att vinsten ska beräknas som andel av operativt kapital. Detta vinstbegrepp passar dock inte för tjänsteföretag, som ofta står utan operativt kapital som fastigheter och maskiner. Många hyr sina lokaler och investerar i icke-materiella tillgångar.

Regeringens företrädare genmäler att företagens vinster ändå räcker för att säkra deras överlevnad. Syftet ska inte vara att tränga ut dem, utan tar sikte på vad som kallas ”vinstjakt” och ”övervinster”.

Lena Hallengren uttrycker sig däremot som om att vinst inte borde förekomma, utan allt i stället borde användas till att anställa mer personal. Hon kan möjligen försvara sig med att detta endast ska ses som ett räkneexempel.

Men erfarna politiker får finna sig i att deras uttalanden tas på allvar. Uttrycker man sig som Lena Hallengren gör, så låter det som att hon inte anser det legitimt att privata vårdföretag går med vinst.

Hon är i så fall inte ensam om denna åsikt, men den skiljer sig avsevärt från regeringens linje. Det kan vara besvärligt om man är barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt