Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 19:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/kittlampa-orsakar-patentstrid-familjeforetag-mot-staten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kittlampa orsakar patentstrid. Familjeföretag mot staten

Av OSMO VATANEN

Fastighetsstyrelsen har fått Sveriges uppfinnare med före detta Asea-chefen Curt Nicolin i spetsen mot sig för att ha brutit mot patenträtten. Styrelsen har stämts på 2,7 miljoner kronor i skadestånd och ersättning av en liten Ystadsfirma för patentintrång.

När styrelsen (f d byggnadsstyrelsen) skulle börja renovera Stockholms slott inbjöds hantverkarparet Sonja och Hans Allbäck att demonstrera sin kittlampa. Den infraröda strålen från lampan mjukar upp till och med sekelgammalt kitt till gröt på mycket kort tid men spräcker inte glaset. Lampan kostar cirka 4 000 kronor.

Fönster Hantverkarnas (Allbäcks firma) lampa kom inte till användning. I stället köpte styrelsen in en amerikansk infralampa för 18 000 kronor och byggde om den till kittlampa.

Styrelsen förbisåg emellertid att Allbäcks inte patenterat lampan, utan metoden att mjuka upp kitt med infrarött ljus. Patentet är i kraft i ett tiotal länder utöver Sverige.

Allbäcks försök att komma till tals med fastighetsstyrelsen slog slint.

- Vi köpte en lampa av Allbäcks, och vi anser oss därmed ha förvärvat rätten att använda tekniken. Enligt uppgift fungerade deras lampa inte särskilt väl i djupa kittfalsar. Därför köpte vi den amerikanska lampan, säger Sven Hedqvist på fastighetsstyrelsen.

Hedqvist utesluter inte att styrelsen ska försöka få patentet hävt rättsvägen. Styrelsen måste då lämna in en ansökan till tingsrätten.

Allbäcks tillbakavisar kritiken mot lampan:

- Vi har fotodokumentation på att den fungerar på slottsfönstren och tolv års dokumentation i övrigt. Styrelsen tog aldrig kontakt med oss om eventuella problem, säger Sonja Allbäck.

Allbäcks patent är mycket starkt, säger deras ombud, Sveriges största patentbyrå, Awapatent i Malmö.

- Det är ju godkänt i tiotalet länder, säger Carl-Johan Thörn på Awapatent.

Sprida kunskap

Nu har också uppfinnarkollegiet ingripit i striden. Kollegiets mål är att förbättra villkoren för uppfinnande och nyskapande, sprida kunskap om uppfinnandets betydelse och villkor och höja kvaliteten på uppfinnandet. Ordförande är Curt Nicolin, medlemmar är bland andra professorn Torbjörn Lagerwall, uppfinnaren Håkan Lans, Tetra Lavals vice ordförande Gad Rausing och ekonomen Lennart Ohlsson från företagarnas riksorganisation. Kollegiet ska omvandlas till en uppfinnarakademi.

- Det är för djävligt att en svensk myndighet både kör över en annan myndighet - patentverket - och sätter sig på ett litet företag, säger verkställande ledamoten Sam Nilsson upprört.

Neutral observatör

Han och Nicolin hade nyligen ett sammanträde med fastighetsstyrelsens generaldirektör Krister Wadelius. Denne godtog snabbt ett förslag om ett möte med Allbäcks med en neutral observatör närvarande, utsedd av kollegiet.

- Vi letar efter en förlikningsman, säger Sam Nilsson.

Fastighetsstyrelsen har blivit ett symbolfall. Kollegiet och Allbäcks vill stämma i bäcken medan tid är. Antalet patentintrång och plagiat har ökat kraftigt. Flera kittlampor av tveksam kvalitet har kommit på marknaden - i och för sig ett patentintrång - vilket slår tillbaka mot Ystadsföretagets marknadsföring och försäljning. Andra företag har känt sig fria att handla som fastighetsstyrelsen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt