Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 03:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/kottet-minskar-snabbt-pa-svenskarnas-matbord/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Köttet minskar snabbt på svenskarnas matbord

Under 2017 minskade svenskarnas köttkonsumtion med 2,2 kilo per person, den största årliga minskningen sedan 1990. Samtidigt ökar svensk köttproduktion, enligt Jordbruks­verkets siffror.

I snitt minskade varje svensks köttkonsumtion med 2,2 kilo under förra året, vilket motsvarar 2,6 procent. Allt tyder på ett liknande resultat under 2018, under de första nio månaderna gick samma siffra ned med 1,8 kilo per person.

– Hänsyn för klimatet, djurens välfärd och hälsotänk är de stora värden som styr i dag. Sedan är kanske inte alla intresserade av de frågorna men de hakar på trenden när den är lättillgänglig, säger Åsa Lannhard, köttexpert på Jordbruksverket.

Samtidigt som den inhemska konsumtionen går ned i rask takt ökar svensk köttproduktion. Under 2018 har produktionen av kött ökat med 3 till 4 procent. Detta är också en konsekvens av svenskarnas matvanor. Efterfrågan på svenskt kött och ekologiskt fortsätter att öka och import av kött från andra länder har minskat stadigt de senaste åren.

– Under en lång tid steg importen av kött, men för fem år sedan såg vi en tydlig vändning. Det har att göra med samma värden, men kan också påverkas av att böndernas status har höjts. Fler vill ha närodlat och vill värna om den svenska bonden, säger Åsa Lannhard.

Fokus på klimat, hälsa och djur­etik ger också ringar på vattnet så att även restauranger ändrar sitt utbud, vilket också det ger utslag i statistiken, enligt Åsa Lannhard.

Men totalt sett äter svenskarna relativt mycket kött. Förbrukningen av rött kött låg under förra året 15 procent över Livsmedelsverkets kostråd, som är 500 gram per person och vecka.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt