Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 14:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/mama-mias-grundare-jag-skulle-losa-forlossningskrisen-pa-ett-halvar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mama Mias grundare: ”Jag skulle lösa förlossningskrisen på ett halvår”

När Christina Wahlström var med och grundade barn- och mödravårdcentralen Mama Mia 1988 var kliniken den första privata i sitt slag. Nu ryter hon till mot kritiken mot vinster inom välfärden.  – Inte en krona försvinner från vården, säger hon.

På mödra- och barnavårdcentralen Mama Mias mottagning på Karlavägen sitter stormagade blivande föräldrar och väntar på att få sina namn uppropade. Med stuckaturer och fiskbensparkett påminner lokalerna mer om en klassisk Östermalmsvåning än ett sjukhus.

– Det är inte bara jurister och ekonomer som ska ha vackra lokaler. Det är när vi behöver vård som vi är som mest sköra, säger Mama Mias grundare Christina Wahlström.

När hon tillsammans med tre kollegor från förlossningen på Danderyds sjukhus startade Mama Mia år 1988 var syftet att förbättra mödravården och utbilda kring föräldraskap. Starten var tuff och kritiken från landstinget stor. Mama Mia var då Nordens första privata mödravårdsföretag. Patienterna kallades för kunder och betalade till en början vården själva. 

– Det talades om att vi bara tog hand om rika, vilket inte var sant. Alla yrkesgrupper kom till oss, säger hon. 

Få besökare gjorde det svårt att få ekonomin att gå ihop och kollegorna hoppade av. Christina Wahlström fortsatte på egen hand och såg till att kliniken fick både mödra– och barnavårdspeng. Tillskottet i kassan gjorde att kliniken kunde ta emot fler kunder och snart hade antalet inskrivna ökat till 600. Så småningom utökades verksamheten till att även omfatta barnavård.

I dag har Mama Mia åtta kliniker och verksamheten omsätter 180 miljoner kronor. I december stod det klart att investmentbolaget Nordstjernan köper upp majoriteten av aktierna i företaget. 

Till höstens val är vinster i välfärden en fortsatt debatterad fråga. Christina Wahlström säger att hon inte förstår diskussionen kring vinsttak.

– Inte en krona försvinner från vården. Vi får samma ersättning som landstinget. Sparsamheten innebär att vi har byggt upp en organisation för lite pengar. Vi är välorganiserade, förhandlar fram bra hyror och är sparsamma med material. När det är andras pengar finns det en tendens hos oss människor att inte vara lika försiktiga som vi är med våra egna pengar, säger Christina Wahlström och fortsätter:

– Det är synd att regeringen inte fattar att den privata vården är ett självspelande piano. När landstinget går med förlust måste de ju stoppa in mer pengar där. Men politiker vinner röster genom att debattera utifrån vad man tror att väljarna blir rädda av att höra. Så bygger man inget samhälle, säger Christina Wahlström. 

Nedläggningen av flera BB och bristen på förlossningsplatser skapade stora protester framför allt under hösten. Christina Wahlström anser att Sverige har världens bästa förlossningsvård, men anser att resurserna skulle kunna utnyttjas bättre. 

– Kvinnor föder barn och blir det fler kvinnor i landet så blir det fler barn. Det är som om man inte har förstått det. Det är klart att det går att ordna förlossningsvården. Samverka med oss privata aktörer, låt oss arbeta på förlossningen lite mer än halvtid och ha en eller två dagar mödravård. Och bygg mindre förlossningskliniker i flera våningsplan. Om jag fick ansvar så skulle det vara gjort på ett halvår, säger hon. 

Christina Wahlströms bästa tips om du vill starta ett privat vårdbolag.

1 Det ska vara roligt att driva företag. Välj ett område du brinner för.

2 Lita på din magkänsla och våga ta för dig när möjligheter dyker upp.

3 Anlita bra advokat och en personlig banktjänsteman.

4 Använd en bokföringsbyrå för att slippa problem med skatter och myndighetsavgifter.

5 Gå med i en organisation som kan stötta dig i olika företagarfrågor.

Christina Wahlström

Familj: Maken Bernt-Åke och barnen Eva, Åsa och Stefan. Alla barn jobbar inom företaget. Sex barnbarn och ett bonusbarnbarn.

Gör: Grundare av Mama Mia. I december köpte investmentföretaget Nordstjernan upp majoriteten av aktierna i bolaget.

Drivkraft: Att förbättra saker och hitta lösningar. Älskar jobbet och mötet mellan föräldraparen.

Engagemang: I organisationen White Ribbon Alliance.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt