Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Microsofts affärspartners köpte Sveriges röst”

När en ny världsstandard för digitala dokument ska röstas fram den 2 september kommer Sverige att rösta för Microsofts Office Open XML. Detta sedan ett tjugotal företag med Microsoftanknytning köpt röster när beslutet togs i måndags.

Upprördheten i svenska IT-kretsar är stor över företagens agerande.

– Med ett eller två undantag var företagen Microsoftpartners, säger Marcus Rejås som var med på mötet.

Det nya dokumentformatet kommer att bli en ny standard vid sidan av ett annat dokumentsystem, som antogs i fjol men som inte stöds av Microsoft. Den nya standarden finns däremot i Microsofts Office 2007.

Den svenska omröstningen ägde rum i måndags hos SIS, Swedish Standards Institute, på St Paulsgatan i Stockholm.

Några dagar innan hade SIS egen arbetsgrupp på tolv personer plötsligt utökats med sju nya företag och samma dag som omröstningen skulle ske hade gruppen fått totalt 23 nya medlemmar. Alla hade de betalat 15 000 kronor för att bli medlemmar i gruppen plus ytterligare 2 000 för medlemskapet i SIS.

– Det vällde in personer på mötet, berättar Marcus Rejås, datakonsult och anhängare av fri programvara. När de berättade vilka de representerade förstod jag att det skulle bli ett ja till Microsofts förslag och inte nej som hade varit troligt bara några dagar tidigare.

De nya medlemmarna bestod i huvudsak av Microsoftpartner som genom att lämna in ansökan om medlemskap minuterna före omröstningen kunde driva igenom sin linje.

Flera personer, bland annat IBM:s representant, lämnade omröstningen i protest.

Arbetet med att ta fram en ny standard för dokument skapade i datorer har pågått inom SIS under ett halvårs tid. SIS är centrum för arbetet med standarder i Sverige men samtidigt en ideell förening där man kan lösa medlemskap. Vem som helst kan bli medlem i SIS. SIS har under de senaste fem åren varit med om att ta fram omkring 6 000 standarder inom bland annat teknik, säkerhet och sjukvård som gäller internationellt.

I en intervju i Computer Swedens nätupplaga säger SIS informationschef Olle Axenborg att det som hände i måndags rörde sig om taktikröstning men att allt gick enligt reglerna.

”Visst har det varit taktik, så tolkar vi det. Här har man försökt från båda håll”, säger Olle Axenborg i intervjun.

Kritiken från svenska IT-intresserade har varit mycket hård och Axenborg utesluter inte att reglerna för hur man kan bli medlem i SIS kan komma att ändras.

Marcus Rejås är mycket kritisk till det som hänt:

– Det innebär att allt arbete som SIS lagt ned på att undersöka vilken standard som är bäst är helt bortkastat, säger Marcus Rejås. Här har SIS eget arbete körts över av företag som köpt sina röster i sista minuten.

Clas Svahn clas.svahn@dn.se 08-738 23 23

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.