Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/naringslivet-ger-kvotering-tummen-ned/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Näringslivet ger kvotering tummen ned

Näringslivet och de borgerliga partierna sågar regeringens plan att lagstifta om kvotering i bolagsstyrelserna. Företagarfientligt, hävdar Svenskt Näringsliv. Outgrundligt, säger ­Antonia Ax:son Johnson. Delad föräldra­försäkring skulle innebära mer för jämställdheten, hävdar stiftelsen Allbright.

Det har varit mycket prat men för lite leverans, menade näringsminister Mikael Damberg när han för TT avslöjade att regeringen tappat tålamodet och kommer att lägga fram ett förslag om kvotering till börsbolagens styrelser samt ett 50-tal statliga bolag.

– Vi har varit tydliga med att vi skulle utvärdera situationen efter stämmoperioden i år. En viss förbättring har skett, cirka 32 procent kvinnor är man uppe i. Men det går väldigt långsamt, säger Damberg till TT.

Tanken är att lagen ska börja gälla redan nästa år, men att sanktioner mot de som bryter mot lagen om minst 40 procent kvinnor i styrelserna införs först 2019.

Helt fel väg att gå, tycker näringslivet.

– För mig är det här outgrundligt. Med min långa erfarenhet av politik och av Socialdemokrater har jag alltid trott på det svenska landskapet med å ena sidan trovärdig välfärd och å andra sidan stor tilltro till marknadsekonomi. Jag har upplevt att företag har haft en stark roll att spela. Så ser man det här, det är ett slag i luften, säger en upprörd ­Antonia Ax:son Johnson, styrelseordförande för Axel Johnson AB som äger en rad företag inom handel och tjänster.

Hon förstår inte varför regeringen lägger kraft på ett sådant här förslag.

– Vi har kris i polisen, flyktingkris och massa andra problem. Så väljer man en sådan här fråga, jag kan inte tolka det på annat sätt än att man försöker vinna politiska poänger.

Värst är att regeringen tränger in i äganderätten, ett företags rätt att utse styrelsen i bolaget, tycker hon.

– Det är en grundpelare i fri företagsamhet, som privat företagare tycker jag att det här absolut är att gå över gränsen.

Hon frågar sig vad som blir nästa steg.

– Ska de ha synpunkter på antalet kvinnor i ledningen, på antalet med internationell bakgrund, vad krävs för att regeringen ska bli nöjd? frågar sig Antonia Ax:son Johnson som menar att jämställdhet uppstår ­inifrån bolagen, inte i styrelserna.

Svenskt Näringsliv är lika negativt.

– Regeringen har lagt fram ytterligare ett företagarfientligt förslag, säger Carina Lindfelt, avdelningschef med ansvar för arbetsgivar­frågor på Svenskt Näringsliv.

Förutom att frånta företagens rätt att själva sköta sin verksamhet tycker hon att förslaget är helt onödigt.

– Vi går redan mot allt fler kvinnor på styrelse- och ledningsnivå. Av alla styrelseutnämningar förra året var 45 procent kvinnor.

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright som jobbar för jämställdhet i näringslivet, är inte heller översvallande.

– Spontant tycker jag det är tråkigt att näringslivet inte har tagit chansen att nå 40 procent när de har haft den, så lite får de skylla sig själva. Men jag tror att bolagen skulle klara det här på egen hand fram till 2019–2020.

Lundeteg menar att det finns annat som i mycket högre grad skulle öka jämställdheten.

– Det vore bättre om politikerna lagstiftade om delad föräldraförsäkring. Kvotering till styrelserna kanske påverkar 200 kvinnor. Delad föräldraförsäkring skulle vara mycket modigare och få bredare effekt.

Frågan är vilka chanser regeringen har att få igenom förslaget i riksdagen. Hittills är bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet med på tåget. Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg säger till TT att förslaget är förminskande för kvinnor.

Moderaterna har under Anna Kinberg Batra blivit allt mer negativa till kvotering och är emot liksom Liberalerna. Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar att regeringen ägnar sig åt ”symbolpolitik”.

– Kvotering i bolagsstyrelser berör ett hundratal kvinnor. I stället borde man ta tag i de jämställdhetsfrågor som kvinnor med vanliga jobb och inkomster möter i sin vardag, säger hon.

Men Annika Hirvonen, taleskvinna för jämställdhetsfrågor i Miljöpartiet, hoppas på feministerna i de borgerliga partierna.

– Det finns feminister i de borgerliga partierna och jag förväntar mig att de ställer upp för en jämställd politik, säger hon och kallar lagförslaget för ”fantastiskt”.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt