Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nätet - bedragarnas guldgruva

Plötsligt flimrar det till på skärmen och så har en ny bunt miljoner rasslat in. Internet är en guldgruva – men bara för bedragarna.

Sven-Göran Persson hade en lyckad vecka för ett tag sedan. Inom några få dagar fick han både en donation på 750 000 dollar av Amnesty Internationals italienska sektion och 850 000 euro från ett lotteri med ”International lottery promotion” som huvudman.

Klang och jubel i Kapernaum.

Men ILP-lotteriet väckte många frågor. Med en basering i Burkina Faso i Västafrika kommer osökt Nigeriabrevsbedrägerierna på tal.

För att få ut pengarna skulle Sven-Göran skicka i väg runt 1 000 dollar, till ett juridiskt ombud i Burkina Faso. Pengarna skulle täcka ”domstols­kostnader” för ärendet.

Anledningen till att lotteriet och ingen annan skulle utse ombudet var att det ”förekommit så många bedrägerier av internetskurkar”, skriver mr Butam Luji.

Donationen från Amnesty uppgavs vara i samarbete med Ecowas, de västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap som partner. Snabbt hörde ”Rose Woods” från Ecowas kontor i Nigeria av sig i ett e-brevt med ”Rev Dr Frank Udah” som officiell avsändare.

Det behövdes även här ett litet bidrag, en ”kurirkostnad”, för att kunna kvittera ut donationen.

Sven-Göran skickade inga pengar. Han surnade till.

– Jag vill vara till så mycket besvär som möjligt för de här personerna. Det ska kosta att försöka luras. Det har varit många mobilsamtal från dem, en kväll ringde de sex gånger på raken.

Efter några turer fram och tillbaka blev Frank Udah otålig. Tonen i hans brev började svänga mot det otrevliga: ”observera att det är cash on delivery. Jag undrar varför ni tramsar, 750 000 dollar finns kvar hos mig tills ni betalar kurirkostnaden”.

Efter
åtskilliga
e-brev och mobiltelefonsamtal knöt Sven-Göran Persson ihop bedragarna – han gav helt enkelt Burkina Fasomannen telefonnumret till Frank Udah i Nigeria.

– Jag skrev att han skulle kontakta Nigeriamannen och att Udah var min internationelle bankman. Luji svarade senare att jag personligen var tvungen att betala avgiften. Han hade antagligen varit i kontakt med Udah.

– Så jag skickade ett brev till Udah och undrade varför han strulade på sitt håll. ”Tramsar du med mig, ring min bankman!” och sedan fick han i sin tur numret till Burkina Faso.

– Ringer han igen så ska jag föreslå att för varje dollar han skickar till mig så ska jag skicka honom det dubbla.

Johan Smitt

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.