Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny broms införs i pensionssystemet

Regeringen är överens med de fyra borgerliga partierna om att ändra på bromsen i pensions­systemet. Meningen är att skapa en jämnare utveckling av pensionerna och minska påverkan från låg- eller högkonjunktur.

– Vi har sett att konjunktursvängningarna påverkat pensionerna. Det har gjort att det har varit svårt för enskilda pensionärer att förutsäga hur mycket man faktiskt ska få. Det har varit ganska stor slagighet när det gäller pensionerna och det här skulle innebära att man minskar det, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Partierna i den parlamentariska pensionsgruppen är överens om förändringarna och i månadsskiftet ska regeringen remittera ett förslag som skulle kunna träda i kraft den 1 januari 2016. Men om det blir då eller vid någon annan tidpunkt är ännu inte fastslaget.

– Det styrs av att vi vill införa det vid en tid som gör det så smidigt som möjligt för våra pensionärer. Vi får titta på hur prognoserna ser ut för pensionsutvecklingen framöver och hitta en tidpunkt som är lämplig, säger Annika Strandhäll.

– Det här kapar toppar i båda ändar. Om man skulle införa det i en högkonjunktur så skulle det innebära en något lägre utveckling då. I en något sämre tid så innebär det att man kapar den dalen. Över tid förlorar man inte på det, fortsätter hon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.