Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny sajt försvårar rekryteringen av unga jobbsökare

Arbetsförmedlingen har slopat en sökfunktion i Platsbanken. Nu hittar inte företagare och jobbsökande unga varandra. – Jag är tvungen att tacka nej till kunder dagligen på grund av att vi inte har tillräckligt med anställda, säger rekryteraren Sofie Guilotte.

Arbetsförmedlingen lanserade i november en ny version av Platsbanken. Sajten har sågats av användare enligt en intern rapport som läckt ut, vilket DN tidigare rapporterat om. Nu riktar även företag kritik mot den nya sajten.

Orsaken är att Arbetsförmedlingen tagit bort en sökfunktion som filtrerar arbetssökande utan arbetserfarenhet från de övriga ansökningarna. Det leder till att företag som behöver rekrytera dem inte hittar dessa personer bland ansökningarna.

Sofie Guilotte är säljare och rekryterare på Bemanningsföretaget Aleja AB och letar efter personal till uppdrag inom lager, rivning och plattsättning. Aleja AB anställer ofta unga personer utan arbetserfarenhet. Men på grund av att matchningsfunktionen tagits bort har hon svårt att hitta den personal hon letar efter.

– Jag är tvungen att tacka nej till kunder dagligen på grund av att vi inte har tillräckligt med anställda. Tidigare kunde jag få in 250 ansökningar per dag men nu får jag endast 10 stycken. 90 procent av dem jag anställer är ungdomar.

Sofie Guilotte har ända sedan november försökt få arbetsförmedlingen att ta tillbaka funktionen.

– Jag har dagligen varit i kontakt med arbetsförmedlingen och de säger att de håller på att jobba med det. Men så har de hållit på att säga hela tiden.

Bengt Wiktorén, enhetschef på Arbetsförmedlingen, förklarar att funktionen fallit bort i samband med lanseringen av den nya matchningstjänsten på Platsbanken.

– Det är förstås olyckligt men ibland får man inte med alla äldre funktionaliteter till den nya ­lösningen och man får prioritera. I dag är det en väldigt viktig funktion och det är flera företag som hört av sig angående den. Vi jobbar på att ta tillbaka funktionen innan sommaren.

I en enkät som Västsvenska handelskammaren nyligen gjorde bland sina medlemmar framkommer det att många företag hoppar över Arbetsförmedlingen när de ska rekrytera ny personal. Istället använder de egna kontakter för att hitta arbetskraft.

– Vi för en dialog tillsammans med arbetsgivare för att utveckla våra tjänster. Klassisk kritik som vi fått i flera år är att om man annonserar i Platsbanken så får man väldigt många irrelevanta kandidater. Vi arbetar ständigt med rekryteringsverktygen för att göra urvalet bättre, säger Bengt Wiktorén.

Är man inte nöjd med urvalet i kandidatdatabasen så kan man bredda på sökträffar genom att lägga ut en annons i Platsbanken, enligt Wiktorén.

– Vi försöker utveckla matchningstjänsten så att det blir möjligt att matcha på flera kriterier. Vi tittar till exempel på hur vi kan utveckla mjuka matchningskriterier. Många arbetsgivare uttrycker att de anställer på attityd. Kompetens är ju även viktigt men även attityd och inställning som till exempel att man kommer i tid till arbetet, säger Bengt Wiktorén.

Sofia Guilotte har arbetat med Arbetsförmedlingen i cirka 20 år och den nuvarande situationen är en katastrof enligt henne.

– Det nya systemet gör det väldigt svårt för en arbetssökande att leta sig fram. En av Arbetsförmedlingens huvudsakliga ­arbetsuppgifter borde ju vara att folk får jobb säger Sofie Guilotte.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.