Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 21:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/nytt-forslag-om-sankt-bolagsskatt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt förslag om sänkt bolagsskatt

Regeringen vill sänka bolagsskatten i två steg till 20,6 procent. Samtidigt införs begränsningar för så kallade räntesnurror. – Det här gynnar små- och medelstora företag och minskar möjligheterna till skatteplanering, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Redan i somras lämnade regeringen ett förslag om ny företagsbeskattning. Förslaget fick en hel del kritik och när det nu skickas till lagrådet har regeringen dragit tillbaka flera punkter.

Nu föreslår regeringen att bolagsskatten sänks från dagens 22 procent till 20,6 procent. Sänkningen sker i två steg och ska vara genomförd 2021.

Det innebär att Sverige kommer att ligga strax under EU-snittet för bolagsskatt. Enligt Svenskt näringsliv ligger bolagsskatten i dag på i snitt 21,3 procent i EU och 23,2 procent i OECD-länderna.

Samtidigt har Storbritannien flaggat för att sänka bolagsskatterna rejält i samband med Brexit. Det bekymrar finansministern eftersom det kan leda till att fler länder kan följa efter.

– Det finns alltid en sådan risk, säger Magdalena Andersson.

Tanken är att skattesänkningen ska vara neutral eftersom den sammanfaller med en ny begränsning för ränteavdrag. Syftet med det är att stoppa möjligheterna till skatteplaneringen via så kallade räntesnurror.

– Vi inför en generell regel som minskar möjligheterna att göra ränteavdrag. Bedömningen är att det kommer att öka skatteintäkterna eftersom det minskar möjligheterna till skatteplanering. Då får vi in mer pengar och kan sänka skatten för alla företag, säger Magdalena Andersson.

Moderaterna är positiva till att regeringen ändrat sitt förslag och lyssnat på oppositionspartiernas kritik.

– Det är inte tillräckligt men det är en väldigt bra bit på vägen. Samtidigt kunde de ha tagit tillfället i akt och satsat ännu mer på regelförenkling och att stärka konkurrenskraften genom att sänka bolagsskatten ytterligare, säger Cecilia Widegren (M), skattepolitisk talesperson.

Hon tillägger dock att M kommer att rösta för förslaget när det når riksdagen.

Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson efterlyser också lägre bolagsskatt.

– Det finns en uppenbar risk att den skatteväxling man utlovar i själva verket ren skattehöjning för svenska företag. Från Liberalernas sida ser vi ett behov av lägre bolagsskatt på sikt i takt med att andra länder sänker, säger han.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt