Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 01:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/nytt-rad-ska-utveckla-arbetsmarknaden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nytt råd ska utveckla arbetsmarknaden

Mitt i nästa avtalsrörelse ska ett nytt arbetsmarknadsekonomiskt råd, som leds av professor Lars Calmfors, komma med sitt första utspel. Rådet får sitt uppdrag från Svenskt Näringsliv, men ska arbeta helt oberoende av arbetsgivarintressen.

Lars Calmfors, en av Sveriges mest framträdande ekonomer, var tidigare ordförande i regeringens Finanspolitiska råd. Där gjorde han sig känd för sin självständighet, bland annat genom upprepade kontroverser med dåvarande ­finansministern Anders Borg.

Nu väljer Svenskt Näringsliv att utse Lars Calmfors till ordförande i ett nytt arbetsmarknadsekonomiskt råd, som har utformats med Finanspolitiska rådet som förebild. Även här ska det handla om en grupp fristående ekonomer som ger sin syn utan sidoblickar på vad uppdragsgivaren kan tycka.

– Vi har skrivit ett avtal med Svenskt Näringsliv som gäller tre år framåt. Där fastställs vad det nya arbetsmarknadsekonomiska rådet ska inrikta sig på, samtidigt som det görs klart att rådet ska arbeta helt självständigt. För mig är detta oberoende helt centralt, säger Lars Calmfors till DN.

Rådets uppdrag gäller ett brett fält med lönebildningen, den aktiva arbetsmarknadspolitiken och arbetsrätten. Man ska belysa hur svaga grupper ska få tillträde till ­arbetsmarknaden, liksom hur företagen ska klara sin kompetensförsörjning och produktivitet. Med start i början av 2016 ska ­rådet publicera en årlig rapport, vars innehåll bestäms av ledamöterna. Det hindrar inte att rapporten kan bli ett slagträ i nästa avtalsrörelse som då kommer att pågå för fullt. Vid den tidpunkten har både arbetsgivarnas och löntagarnas ­organisationer fastställt sina positioner och kan inte väntas vara särskilt mottagliga för att ompröva dem.

– Det kunde vara bättre att gå ut tidigare, men det blir svårt att hinna med. Vi ska inte skygga för sådant som kan bli kontroversiellt, oavsett vem det för tillfället kan gynna. Vår uppgift blir att försöka höja diskussionsnivån i ett längre perspektiv, framhåller Lars Calmfors.

Svenskt Näringsliv räknar inte heller med att vinna några snabba fördelar genom att inrätta det ­arbetsmarknadsekonomiska ­rådet. Tvärtom måste perspektivet sträcka sig längre än den närmaste avtalsrörelsen, betonar chefs­ekonom Ann Öberg.

– Inom Svenskt Näringsliv är vi fullt medvetna om att om rådet kan komma till slutsatser som ifrågasätter organisationens ståndpunkter. Men detta är också avsikten, ­eftersom det annars inte blir någon förutsättningslös diskussion. Vi får vara beredda att ändra oss om det visar sig motiverat, poängterar hon.

Ann Öberg, som tidigare arbetade vid finansdepartementet, var med om att bygga upp Finanspolitiska rådet. Det viktigaste, anser hon, är att det nya rådet kan bidra till att skapa en gemensam verklighetsbild kring hur arbetsmarknaden fungerar. Om parterna på båda sidor om förhandlingsbordet blir överens så långt, kan man sedan ägna sig åt de avvägningar där man har motstridiga intressen.

– LO har informerats om det nya rådet och är välkommet i diskussionen, säger Ann Öberg.

Ordförande: Lars Calmfors, professor vid Stockholms universitet. Kolumnist på Dagens Nyheters ledarsida.

Ledamöter: Ann-Sofie Kolm, professor vid Stockholms universitet, Tuomas Pekkarinen, forskare vid statliga ekonomiforskningsinstitutet VATT i Helsingfors och adjungerad professor vid Aaltouniversitetets handelshögskola, Per Skedinger, forskare vid Institutet för näringslivsforskning, IFN, och adjungerad professor vid Linnéuniversitetet.

Rådet har utsetts av Svenskt Näringsliv, varav övriga ledamöter efter diskussion med ordföranden. Enligt avtal ska rådets arbete bedrivas helt självständigt och resultera i en årlig rapport. Rådets budget, som betalas av Svenskt Näringsliv, ligger fast för tre år framåt.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt