Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 15:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/omstridd-finansman-koper-gratistidning/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Omstridd finansman köper gratistidning

Finansmannen Mats Qviberg går in som ägare i gratistidningen Metro. – Jag är medieroad, förklarar Qviberg affären.

Det är genom investmentbolaget Custos, som ägs av Mats Qviberg och vd:n Christen Ager-Hanssen, som Qvibergsfären köper Metros nordiska verksamhet av Stenbeckägda Kinnevik för 50 miljoner kronor. Det är det andra köpet av medie­företag som Qviberg genomför på kort tid. I december köpte Custos 25 procent av Realtid Media, som ger ut den nätbaserade ekonomitidningen Realtid.

Och på onsdagen var det alltså dags för Metro, som grundades 1995.

Är du på väg att bygga ett medieimperium?

– Ja, det man väl säga, svarar Mats Qviberg.

Mediebranschen är en mogen bransch med lönsamhetsproblem – men det är inget som bekymrar Qviberg.

– Min specialitet är mogna branscher, jag är ingen entreprenör.

Metro blev snabbt en framgångssaga när den startades för drygt 20 år sedan. Men den omställning som har slagit mot mediebranschen som helhet har även drabbat gratistidningar och det är känt att Kinnevik sökt en köpare en längre tid.

Just Metro har, anser Qviberg, sovit ”en törnrosasömn” under senare tid och det vill han ändra på.

– Den har varit en lite för liten affär för att Kinneviks ledning ska kunna ta tag i det. Vi brinner för det här och jag är väldigt medieroad.

Men det är den digitala delen av Metro som Custos och Qviberg kommer att lägga fokus på när det gäller att utveckla tidningen. Han nämner metromode.se och metrojobb.se som exempel.

– Det är klart att papperstidningen inte är framtiden. Men den är ansiktet utåt så den kommer att finnas kvar, säger han.

Kommer vi se att Custos fortsätter att köpa mediebolag?

– Det tror jag att man kan se, men hur den affären ser ut vet vi inte.

Men det är inriktningen?

– Absolut, men Custos kan även gå in i andra branscher. Mogna branscher är underskattade, säger Qviberg.

Under sin långa karriär som finansman har Mats Qviberg gjort sig känd på redaktioner som en person som är mycket nyfiken på branschen och som gärna pratar med journalister.

Hans kärlek till medier fick sig dock en törn av den intensiva bevakningen under den så kallade HQ-affären, där han tidigare stod åtalad för grovt svindleri.

Bakgrunden var krisen i HQ Bank som sensommaren 2010 ledde till att Finansinspektionen drog in bankens tillstånd. I somras friades dock Qviberg, och övriga åtalade, av Stockholms tingsrätt.

Däremot pågår en tvistemålsprocess mellan HQ Banks gamla ägare, HQ, och bland andra Mats Qviberg och där HQ kräver flera miljarder i skadestånd. Processen väntas pågå fram till sommaren.

Metro är en gratistidning som började i Stockholm 1995. Sedan starten har tidningen expanderat och finns nu i 23 länder och har 18 miljoner läsare. Det gör den till världens största internationella dagstidning. Det är dock endast den nordiska delen av Metro som Custos köpt.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt