Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 04:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/oresund-vill-ta-makten-i-custos/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Öresund vill ta makten i Custos

Av SOPHIE NACHEMSSON-EKWALL

Öresund arbetar på att ta en aktiv roll i Custos. Diskussioner förs med övriga större aktieägare om Custos framtida strategi. Det är viktigt att få en bred uppslutning kring en strategi för Custos.

Det säger Sven Hagströmer, ordförande och storaktieägare i investmentbolaget Öresund som sedan en vecka tillbaka seglar upp som stor-aktieägare i Custos, investmentbolaget som i sin tur planerar ett bud på ett tredje investmentbolag, Bure.

Därmed står det klart att Öresunds VD Mats Qviberg och Hagströmer definitivt kastar sig in i ägarkampen om SCA, Skanska och S-E-Banken, tre bolag som Custos har stora aktieposter i.

- Vi är beredda att ta vårt ägaransvar i Custos. Vi har haft kontakter med andra större aktieägare i Custos för att diskutera igenom Custos framtida strategi, säger Sven Hagströmer. Bland övriga större aktieägare märks Sparbankernas aktiefonder Robur, S-E-Banken fonder och Handelsbankens pensionsstiftelse.

Det är ännu oklart om Öresund kommer att begära en extra bolagsstämma i Custos för att få in egna representanter i styrelsen.

Påverkar aktiekurs

- Allt har gått så snabbt att vi inte hunnit formulera en ordentlig strategi för vårt innehav i Custos. Klart är att Custos har en spännande styrelse med bred industriell kompetens samtidigt som den saknar kunnande om kapitalmarknaden. Den dimensionen tror vi att vi kan tillföra, säger Hagströmer.

Efter en rad uppflaggningar under förra veckan äger Öresund numera 19,7 procent av aktierna och 25,1 procent av rösterna i Custos. Investeringen motsvarar drygt en miljard kronor och motsvarar ungefär hälften av Öresunds totala tillgångar på totalt två miljarder kronor. Affären har finansierats genom utförsäljningar av aktier i bolagets börsportfölj. Enligt ägarstatistik från Ägaren och makten har Öresund de senaste veckorna sålt aktieposter för motsvarande en halv miljard kronor i Catena, Volvo, Industrivärden, Investor, Latour, S-E-Banken, Skandia, Trygg-Hansa och Verimation.

De aggressiva aktieförvärven i Custos har gett utslag i aktiekursen. Så sent som den 11 december betalades Custos röststarka A-aktie och röstsvaga B-aktie till 118 kronor vardera. Slutkursen under måndagen var 115 kronor för B-aktien och 127 kronor för A-aktien. Det ger en spridning eller maktpremie på 110 procent.

"Inte öppna famnen"

Öresund har dessutom inte varit ensam om att köpa aktier i Custos. Under måndagen efteranmäldes aktieköp motsvarande 1 miljon aktier eller 2 procent av rösterna. Enligt Hagströmer var det inte Öresund som stod som köpare. I stället ryktas det om att intressenter som står Handelsbanken eller Indistrivärden nära står som köpare. Indistrivärden är stor aktieägare i SCA och Skanska.

Hur har ni bemötts av Custos

- Förra veckan träffade vi Custos ordförande Per Olof Eriksson. Det var inte öppna famnen precis.

Hur mycket aktier vill ni köpa i Custos

- Vi kan köpa fler aktier men det finns en bortre gräns. Öresund ska förbli ett investmentbolag. Kommer vi över 50 procent av kapital eller röster i Custos måste vi byta namn till Custos Holding AB och det vill vi inte behöva göra. Vi kommer att se till att vi har en bra marginal till den nivån.

Varför är ni så negativt inställda till Custos budplan på Bure

- Det är en dålig affär med alla mått mätt. Custos aktieägare har genom att sälja sina aktier till oss tydligt visat vad de tycker om Custos planer. Dessutom tillkom Bure som ett tillskott till riskkapitalmarknaden för mindre och medelstora bolag. Nu vill Custos ändra inriktningen, sälja Bures verksamheter och använda pengarna till att vara storägare i ett fåtal bolag. Det finns andra köpare av Bure som är intresserade av att utveckla bolaget i stället, exempelvis Andersson & Bennet. Fotnot: Öresunds styrelse meddelade på måndagen att aktieutdelningen för 1995 kommer att föreslås till 10:75 kronor per aktie (7:75).

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt