Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/patienter-dialysbehandlas-pa-foretagets-egen-klinik/

EKONOMI

Patienter dialysbehandlas på företagets egen klinik

Av LARS RAMKLINT

DN:s Skåneredaktion

LUND. Tre gånger i veckan åker Bengt Björkgren från Bjärred till Gambros privata dialysklinik på S:t Larsområdet i Lund.

Han har liksom de andra 26 patienterna fått välja mellan att få sina behandlingar på det stora universitetssjukhuset eller på Park Dialys AB.

- Här trivs jag bättre. På sjukhuset har de många fler svårt sjuka patienter, medan vi här är som ett gäng gamla bekanta, säger Bengt Björkgren.

I sekelskiftesbyggnaden, som en gång varit mentalsjukhus, behandlas 15 patienter åt gången i treskift. De kan välja om de vill behandlas i enskilt rum eller tillsammans med andra. Vill de telefonera och sköta jobbet går det bra.

Park Dialys AB startades 1991. Det skedde i nära samråd med sjukvårdshuvudmannen Malmöhus läns landsting, berättar chefen, överläkaren Tore Lindholm, som tidigare var chef för universitetssjukhusets njurklinik och alltjämt på halvtid är landstingsanställd.

- Vi märkte att lokalerna på universitetssjukhuset inte skulle räcka till för alla patienter. När vi sedan började leta nya lokaler kom tanken på samarbete med Gambro in i bilden, berättar Lindholm.

Den privata kliniken är utrustad med Gambros dialysutrustning, men allt engångsmateriel köps på samma villkor som gäller andra kunder. Vården betalas av landstinget och för patienten gör det ingen skillnad att kliniken är privatägd.