Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/riksgaldskontoret-starkt-krona-minskar-statsskulden-tio-miljarder-kronor-mer-an-vantat-beraknas/

EKONOMI

Riksgäldskontoret: Stärkt krona minskar statsskulden. Tio miljarder kronor mer än väntat beräknas kunna betalas av i år.

Av Johan Schück

Statens överskott under 1999 blir större än väntat. Riksgäldskontoret räknar nu med att statsskulden ska kunna minskas med 50-60 miljarder kronor, vilket är tio miljarder mer än vad man trodde för en månad sedan.

Skälet är främst att kronan har blivit starkare under januari. Det betyder lägre kostnader, i kronor räknat, för räntor på utlandsdelen av statsskulden. Statens sammantagna utbetalning av räntor under 1999 beräknas nu till cirka 95 miljarder kronor, men kan givetvis bli större igen om kronan skulle försvagas.

Tidigare har Riksgäldskontoret utgått från att försäljningen av statens aktier i Pharmacia & Upjohn skulle leda till en inbetalning på 15 miljarder kronor till statskassan under februari. Nu ligger pengarna hos det statliga bolaget Stattum, som sorterar under näringsdepartementet, men räknas fortfarande inte in i statens finanser. Riksgäldskontoret vill under våren genomföra två stora utbyten av obligationslån, sammanlagt på 20 miljarder kronor. Syftet är att lånen därefter ska förfalla i jämnare takt, vilket också minskar riskerna vid refinansieringen - alltså när staten ska ersätta gamla lån med nya.

Det utökade utbudet av obligationer kan dock, på kort sikt, bidra till att de långa räntorna blir något högre än de annars skulle ha varit. En mindre sådan effekt kunde avläsas på obligationsmarknaden under tisdagen.

Ett bekymmer för Riksgäldskontoret är att marknaden för realobligationer har blivit föga livaktig, beroende på att det knappast finns någon inflation för placerarna att skydda sig emot. Nu analyseras införandet av så kallad deflationsgaranti, som skulle betyda att innehavarna av realobligationer inte behöver förlora på fallande priser. © johan.schuck@dn.se

08-738 14 04

KORTFATTAT: Staten kan i år amortera sin skuld med 50-60 miljarder kronor, enligt en ny beräkning från Riksgäldskontoret. Det är en förbättring med tio miljarder kronor under den senaste månaden, vilket beror på att kronan har blivit starkare och att det därför kostar mindre att betala räntor på lån i utländsk valuta.