En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-08 18:18
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/seb-tror-pa-hogre-tillvaxt-i-sverige/
SEB tror på högre tillväxt i Sverige
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
En massiv stimulanspolitik driver på en redan stark konjunktur. Där ingår att närmare hälften av de nya jobben i SEB-prognosen är förväntat resultat av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Skattesänkningar och bidragshöjningar leder samtidigt till att hushållens inkomster beräknas stiga med hela 4 procent under nästa år.
Privata konsumtionen väntas ta fart, utan att sparandet för den skull behöver sjunka. SEB-ekonomerna räknar också med en ökning av den kommunala konsumtionen, liksom med en ny uppgång för industrin. Näringslivets investeringar fortsätter uppåt, liksom bostadsbyggandet.
Men inflationen, hur går det med den? Det normala i en sådan situation är att löner och priser börjar stiga snabbt, särskilt som en svag kronkurs gör importen dyrare.
Denna gång tycks det dock vara annorlunda:
– Jag tror inte att inflationen börjar stiga kraftigt igen, utan att den håller sig runt 2 procent i hela OECD-området, säger SEB:s chefekonom Klas Eklund.
Under det kommande året väntar han sig dock en tillfällig uppgång i USA, medan inflationen avtar i EMU-området. Sverige hamnar dock lägre i SEB-prognosen, med en inflation som inte ens under 2007 når upp till Riksbankens inflationsmål på två procent.
En orsak är att arbetsmarknaden förblir svag, med en öppen arbetslöshet som stannar kvar över fem procent. Det medför, enligt SEB-ekonomerna, att löneökningarna stannar på 3,5 procent per år. Med en stigande produktivitet ligger det inom ramen för vad ekonomin klarar.
Ett annan anledning är att matpriserna väntas fortsätta falla, till följd av skärpt konkurrens från allt fler lågprisbutiker. Hyreshöjningarna ser ut att bli blygsamma, tack vare det låga ränteläget.
Fler skäl till låg inflation, som nämns i ett färskt konjunkturbrev från SBAB, är fortsatt prisfall på teletjänster och telefoner liksom allt billigare paketresor. Därtill kommer att den svenska importen i allt större utsträckning hämtas från låglöneländer i Asien och Östeuropa, vilket pressar de inhemska priserna.
Sverige har alltjämt en hög prisnivå, jämfört med de flesta europeiska länder. Men en lägre inflation hos oss betyder att svenska priserna sakta närmar sig deras.
Under 2007 krymper dock skillnaden mellan svensk och utländsk inflation, tror SEB-ekonomerna. Riksbankens reporänta höjs också från nuvarande 2,0 procent till 3,5 procent om två år, med första uppjusteringen i februari 2006.
Det är i så fall måttligt, med tanke på den köpfest som nu drar igång. Denna gång tycks Sveriges ekonomi tåla en behandling som under andra förhållanden hade slutat i kostnadskris och överhettning. Inflationen är visserligen inte död, men den slumrar ganska djupt.
Johan Schück
johan.schuck@dn.se 08-738 14 04