Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Små banker vill växa med nya alternativ

Jak Medlemsbank och Ekobanken har länge verkat lite i skymundan. Men nu växlar de upp för att bli ett verkligt alternativ till de traditionella bankerna.

De ideologiskt inriktade alternativbankerna har hittills bara lyckats locka en väldigt liten del av bankkunderna. Ett skäl till det kan vara att bankerna saknat flera av de tjänster som efterfrågas.

Verksamheten har länge varit inriktad på att spara och låna och Ekobankens kunder har inte kunnat betala räkningar från sina konton. Alternativbankerna saknar kontorsnät och debetkort där pengarna dras direkt från lönekontot. Men den senaste tiden har Jak Medlemsbank och Ekobanken förändrat sina tjänster.

I våras anslöt sig Jak Medlemsbank till riksbankens betalsystem och under januari sker anslutningen till bankgirot. Tidigare hade banken ett samarbete med Nordea.

– För närvarande har vi 400 kunder som har alla sina affärer hos oss. Men vi vill naturligtvis att våra medlemmar ska använda Jak som enda bank, säger Sammy Almedal, vd för Jak Medlemsbank.

Banken saknar fortfarande ett debetkort där det belopp man använder dras direkt från lönekontot. I stället kan kunderna skaffa ett kontokort där köp och uttag samlas ihop en gång i månaden.

– Debetkortet ligger lite längre fram i tiden men förhoppningsvis har vi löst det inom ett par år, säger Sammy Almedal.

Fram till i höstas året hade Ekobanken en begränsad internet­tjänst. Men i september 2016 lanserades en internetbank där kunderna kan betala räkningar och ha autogiron.

– Vi har längtat länge efter att kunna ta det här steget, säger Annika Laurén, vd för Ekobanken.

Ekobanken saknar fortfarande ett kort för betalningar och uttag. Men det står högt upp på listan.

– På sikt behöver vi ha en kortlösning för våra kunder, säger Annika Laurén.

Jak Medlemsbank startade som en förening 1965 och Ekobanken uppstod 1992 och hette då Ekosparkassan. Sedan 1998 är de banker. Jak Medlemsbank har ungefär 39 000 medlemmar och Ekobanken cirka 5 000 kunder.

Jak Medlemsbank är mest känd för att varken ge någon sparränta eller ta ränta på lån. Banken tar i stället ut en lånekostnad av dem som lånar.

Medlemmarna har tidigare varit tvungna att spara i banken för att få låna. Från januari kan de själva välja hur de vill göra.

Ekobanken profilerar sig genom att bara ge lån till verksamheter som uppfyller bankens ekologiska, sociala och kulturella krav. Det går också att se på bankens hem­sida vilka företag som beviljats lån.

Alternativbankerna ligger väl framme när det gäller hållbarhetskraven inom sociala frågor, miljö och etik. I den senaste undersökningen från Fair Finance Guide fick båda topplaceringar för de hållbarhetskrav bankerna ställer när de investerar och lånar ut pengar. Ekobanken uppfyllde 99 procent av kraven och Jak Medlemsbank 91 procent.