Småföretagarna som drar nytta av varandras styrkor - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Småföretagarna som drar nytta av varandras styrkor

Småföretag som arbetar ihop tar fram bättre produkter, enligt Tillväxtverket. DN har pratat med startup-företagen It’s my styl och 46Elks om varför de valt att samarbeta.

Felicia Åkerlind, medgrundare till modeappen It’s my styl, och Martin Harari Thuresson, medgrundare till molntjänsten 46Elks, hittade varandra när båda bolagen flyttade in på SUP46, en slags samarbetsplats för startup-bolag i Stockholm.

Felicia Åkerlind såg att unga inte använder mejl och Facebook i samma utsträckning som äldre, utan i  stället föredrar sms och appar som Snapchat, till exempel. It’s my styl försökte därför komma på hur deras användare skulle kunna logga in direkt med sina mobilnummer.

– En dag plingade det plötsligt till. Martin har ju lösningen, berättar Felicia Åkerlind.

46Elks har skapat ett system som andra utvecklare kan använda för att integrera telefoni- och sms-tjänster i sina egna appar.

Samarbetet innebär att 46Elks har direkt kontakt med utvecklaren på It’s my styl, och får på det sättet en snabb feedback på vad som går bra respektive dåligt.

– Vi föreslog en inloggning med automatisk uppringning, men genom It’s my styl så lärde vi oss att deras målgrupp inte alls vill prata i telefon, säger Martin Harari Thuresson.

Båda två anser att de får en bättre slutprodukt genom att arbeta med varandra. Martin Harari Thuresson berättar att han som programmerare inte är särskilt intresserad av mode och att de båda lever i väldigt skilda världar.

– Men vi får ett väldigt brett kontaktnät genom att arbeta ihop och vi rekommenderar alltid varandra, berättar Felicia Åkerlind.

Bägge bolagen vill gärna jobba tillsammans med fler småföretag och 46Elks har redan inlett ett sam­arbete med ytterligare några företag. De anser det effektivt att inte själva behöva vara experter på allt.

– Det sociala ska man inte heller underskatta, för det blir trevligare att samarbeta och att lära känna folk. Då blir man dessutom gladare och det går bättre, förklarar Martin Harari Thuresson.

Veckans trend handlar om att fler och fler mindre företag upptäcker nyttan med nära samarbeten.

It’s my styl

Grundades: 2012.

Antal anställda: Fem.

Omsättning: Ingen.

46Elks

Grundades: 2011.

Antal anställda: Fyra.

Omsättning 2015: 2  miljoner kronor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.