Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 20:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/sminka-dig-fin-utan-att-naturen-lider-pin/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sminka dig fin utan att naturen lider pin

Programledare i tv och Dramatens skådisar har redan gått över till ekologisk makeup. Men numera är det inte bara skönhetssalonger och sminköser som har tillgång till skönhetsprodukter utan giftiga tillsatser. Allt fler varuhus och butiker köper in ekologiskt smink.

Miljömärkta schampon och hudkrämer har funnits i ganska många år, men mascara, ögonskugga och puder har börjat dyka upp i butikerna först under de senaste två–tre åren.

Frågan är dock vad som ska klassas som ekologisk makeup.

– Det är en djungel. Det finns en hel del produkter som kallas naturliga, men det är väldigt svårt för konsumenterna att veta vad det är, säger Edit Künstlicher, grundare och vd på den gröna nättidningen Livinggreen.se, och nyligen nominerad till en av Sveriges miljömäktigaste personer av tidskriften Miljö­aktuellt.

Hon betonar att det är skillnad på naturligt och ekologiskt smink. Kosmetika med någon form av ekologisk märkning tillverkas av oljor, vaxer och fetter som kommer från ekologiskt odlade växter. Det innebär att inga bekämpningsmedel eller andra kemiska tillsatser är tillåtna. Naturligt smink brukar huvudsakligen baseras på naturprodukter men omgärdas inte av några regler.

Ekologisk makeup är fortfarande störst på nätet, men det finns också att köpa i många hälsokostaffärer, salonger och allt fler varuhus.

– Medvetenheten hos kunderna är jättehög och vi får många frågor om ekocertifierat smink, säger Camilla Breime på varuhuskedjan Kicks marknadsavdelning.

Kicks har byggt upp en särskild avdelning där de samlat ekologisk hudvård och naturligt smink men har fortfarande bara ett par ekologiska läppbalsam i ekosminksortimentet.

Åhléns City har nyligen börjat sälja det australiensiska märket, Nvey Eco, som är ekologiskt certifierat. I februari kommer Åhléns även att lansera ett franskt ekologiskt certifierat sminkmärke, UNE – natural beauty, i samtliga varuhus i landet.

– Ekologiskt smink är i dag en liten andel av vårt totala utbud, men vi ser däremot att efterfrågan från kunderna börjar öka. Vi jobbar aktivt med att hitta fler varumärken som är ekologiskt certifierade. Målsättningen är definitivt att öka andelen ekologiska produkter i vårt sortiment, säger Monica Hultgren Andersson, informatör på Åhléns.

Ekosmink används numera även av TV4:s programledare och i sminklogen på Dramatiska teatern i Stockholm. Maskören och perukmakaren Lena Strandmark var med och provade ut de första ekologiska märkena för drygt ett år sedan.

– Vi har nyss gått en kurs hos sminktillverkaren och kemisten Maria Åkerberg och fått veta vilka gifter och hormonpåverkande ämnen som finns i vanligt smink. Då blir man ännu mer motiverad. Hennes puderskuggor, rouge och pennor är dessutom minst lika bra som de vi använt tidigare, säger hon.

Ekologiska sminkmärken:

Dr Hauschka

Nvey Eco

Lavera

Logona

Lotus Pure Organics

Maria Åkerberg (fd Dermanord)

Sante

UNE - natural beauty

ECOCERT – Ecocert är det största oberoende certifieringsorganet i Europa och USA. Ecocert kontrollerar innehåll, råvaror, produktion och förpackning. www.ecocert.com

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt