Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 10:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/stor-spridning-av-piratkopierade-mobler/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stor spridning av piratkopierade möbler

Kopiering är en världsindustri. Och det handlar inte bara om märkeskläder, smink och läkemedel. Även piratkopieringen av designmöbler växer. – Fyrtio procent av våra produkter är eller har varit kopierade, säger möbelproducenten Johan Lindau, Blå Station.

Är du sugen på en ”Ägget”-fåtölj av Arne Jacobsen eller kanske en ”Åskbollen” av Eero Aarnio – men tycker att priset på originalmöbeln är lite svettigt? Lugn, hjälp finns att få där ute på nätet.

Det är bara att googla på ”designmöbler”, så får du lätt upp ett dussintal webbsajter som erbjuder möbelklassiker för en spottstyver jämfört med originalpriset. Ofta har möblerna samma namn som originalen, men är i de flesta fall billiga kopior i sämre kvalitet, tillverkade i Asien.

Säljföretagen utnyttjar i regel det faktum att reglerna för upphovsrätt skiljer sig i Europa. I England, Estland och Rumänien gäller upphovsrätten för designmöbler som uppnått vad man brukar kalla för ”verkshöjd”, jämförbart med brukskonst, i 25 år efter upphovsmannens död. I övriga Europa är gränsen 70 år.

Det betyder att du kan låta tillverka en dansk Poul Kjaerholm-stol, ritad på 1960-talet, i Asien, skeppa den till England och helt lagligt bjuda ut den till försäljning på nätet därifrån. Så länge nu England behåller sina generösa upphovsrättsregler. En förändring är på gång.

Ett företag som Designers Revolt, startat av bläckpatronmiljonären Lennart Nyberg, hymlar inte ens med saken. Han hävdar till och med att han gör både kunderna och företagen en tjänst. Kunderna genom att ge dem vackra designmöbler till ett överkomligt pris, företagen genom att visa att det går att göra tillverkningen effektivare – och billigare.

För kunderna kan det förstås vara lockande att inreda sitt hem med designmöbler till budgetpris. Men det finns en hake. Att köpa piratkopior av designmöbler är visserligen lagligt, men det är olagligt att sälja dem vidare i ett land där den 70-åriga upphovsrätten gäller. Som i Sverige.

Men det är inte bara möbelklassiker som utsätts för kopiering. Det går att hitta mängder av kopior även av splitter nya designmöbler.

– Man hinner knappt få ut nya produkter på marknaden innan de är kopierade. Det är en fullkomlig tsunami där ute, säger Johan Lindau, vd för möbelproducenten Blå Station, som konstaterar att fyrtio procent av Blå Stations produkter finns eller har funnits i piratkopierade versioner.

Mellan 5 och 7 procent av världshandeln består i dag av varor som är kopierade, men hur stor andel som är möbelkopior är det ingen som vet i dag. Den svenska tullen gör inga beslag och ingen statistik förs över piratkopierade möbler.

– Allt fler företag vänder sig till oss för att få hjälp, men de flesta har inte råd att driva processer, säger Cecilia Ask Engström vid Trä- och möbelfabrikanterna, som för snart två år sedan startade en kampanj mot kopieringen, ”Inget slår originalet”.

Kammaråklagare Henrik Rasmusson i Stockholm konstaterar också att få fall hamnar på hans bord. Men att sälja vidare en piratkopierad möbel är inte helt riskfritt.

– Det kan ge böter eller fängelse i två år, säger han.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt