Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svårt att få pengar vid psykisk ohälsa

Låneskydden har ofta begränsningar som gör det svårt att få ersättning vid psykiatriska diagnoser. Samtidigt är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning sedan flera år tillbaka.

DN har i flera artiklar belyst problemet med stress och ökningen av sjukskrivningar på grund av psykiatriska diagnoser. Förutom lidandet riskerar de drabbade också att få försämrad ekonomi.

Vid sjukdom är låneskydd ett sätt att stärka ekonomin genom att slippa betala hela eller delar av räntor och amorteringar på bolån. Men det finns begränsningar i låneskydden som gör det svårt för den som blir sjukskriven för psykisk ohälsa att få ut några pengar.

En orsak kan vara att personen haft symtom innan försäkringen tecknades eller att symtomen visat sig under karenstiden. Försäkringarna kan också göra undantag för psykiatriska diagnoser eller ha karenstider på över ett år.

– Det är inget nytt att det är svårt att få ersättning för psykisk ohälsa från låneskyddet, så har det ­varit under en längre period, säger Christina Meder, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå som är ett samarbete mellan myndigheterna Finansinspektionen och Konsumentverket samt försäkrings­branschen.

Begränsningarna gör att många som blir sjukskrivna inte har någon nytta av låneskyddet. Trots det uppmanar långivarna ofta låntagarna att skaffa låneskydd som kan kosta flera hundralappar i ­månaden beroende på ålder och hur stort lånet är.

– Låneskydden tecknas ofta hos bankerna och det är inte ovanligt att de ger rabatt på räntan om låntagaren väljer låneskydd, säger Christina Meder.

Hon understryker att bankerna är skyldiga att ge den som ska teckna låneskyddet bra information.

– Det ska till exempel framgå tydligt vilka undantag och begränsningar som finns, säger Christina Meder.

Många anställda har redan ett bra försäkringsskydd vid sjukdom genom sin arbetsgivare och fackets gruppförsäkringar. Det gäller framför allt dem vars arbetsgivare har kollektivavtal.

Christina Meder rekommenderar alla som funderar på ett låneskydd att tänka igenom beslutet noggrant. Det är också bra att ta reda på vilket försäkringsskydd man redan har.

– Generellt sett bör man stämma av med hr-avdelningen på arbetsplatsen och man kan också gå in på ersättningskollen.se och se hur mycket pengar man får vid sjukdom, säger Christina Meder.

Lars Lindmark är vd för Axa som är en av de ledande aktörerna på låneskyddsmarknaden. Han säger att bolaget tagit bort undantagen för psykisk ohälsa i flera av de låneskyddsprodukter de säljer genom sina samarbetspartner.

– Vi säljer låneskydd genom våra samarbetspartner, som är banker och finansbolag, och när vi föreslår förändringar måste vi ta upp dem inom vårt samarbete. Så förändringarna sker efter hand, säger han.

När fler har möjlighet att få ersättning från en försäkring ökar ofta utbetalningarna, vilket kan påverka premien.

– I vissa fall har vi varit tvungna att justera priset uppåt men i andra fall har vi och våra samarbetspartner valt att acceptera lägre marginaler för att möta kundbehovet, säger Lars Lindmark.

Antalet påbörjade sjukfall som blivit längre än 14 dagar åren 2005–2015.

2005: 94 966

2006: 95 137

2007: 84 522

2008: 75 391

2009: 69 771

2010: 82 289

2011: 86 804

2012: 93 721

2013: 109 614

2014: 124 201

2015: 138 872

Källa: Försäkringskassan, DN