Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 01:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/tullmurar-skakar-om-bananhandel/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tullmurar skakar om bananhandel

Av INGER JÄGERHORN

Det råder kaos och förvirring på bananmarknaden. Orsaken är EG:s nya importkvoter och banantullar som drabbar Sverige - trots att landet inte är med i EG.

Torsdagen är banandag i Sverige. Den dagen köps partierna in av grossisterna för att sedan slussas ut i affärerna.

Svenska bananuppköpare ställdes då inför partipriser som plötsligt kunde ligga mellan 50 och 100 procent över förra veckans prisnivå. De flesta vägrade att göra avslut till sådana priser.

Turbulensen berodde på att EG på torsdagen dels införde importkvoter, dels höga tullar på de stora så kallade dollarbananerna, som huvudsakligen kommer från Centralamerika.

Sverige är inget EG-land, men påverkas direkt av EG:s agerande eftersom marknaderna är så sammankopplade.

Vad som kommer att hända med priserna framöver är oklart.

Små och mjuka

Troligen stiger bananernas pris i affärerna nästa vecka med ett par kronor kilot. Det är dock inte större än en "normalvariation" på ett kilopris som brukar variera mellan 10 och 18 kronor i konsumentledet.

Efter den första prisstegringen kan bananerna bli både fler och billigare i Sverige, tror många importörer.

Från och med nu ska dollarbananerna rökas ut från EG, för att de fattiga bananodlarna från bland annat Kanarieöarna, Guadeloupe, Martinique skall kunna få ett bättre pris för sina små, mjuka och mindre transportanpassade bananer.

Det gäller också bananer från något av ACP-länderna (Afrika, Caribean, Pacific), som EG har specialavtal med.

I längden är det förstås konsumenterna som får betala.

Importör gynnas

- Sverige kommer att översvämmas av bananer som nu inte kan säljas till EG, tror Börje Åkesson, VD för AB Citrusfrukter i Helsingborg. Han ville inte berätta vad han betalade på torsdagen, men priserna i affären nästa vecka trodde han skulle ligga kring en krona högre per kilo än i dag.

Stefan Andersson, inköpare vid AB K A Lundbladh i Malmö, tror också att importörer utanför EG gynnas. Nu ligger enligt honom prisnivån i EG kring 25-30 DM per låda, medan man i Sverige betalar 10-15 D-mark per låda.

- Också här har leverantörerna i dag försökt begära 30 DM säger Stefan Andersson, men vi bara skrattar ut dem.

Nordens största bananimportör Viking Fruit AB i Göteborg, som är importör för Ica i Sverige, Kesko i Finland och Bamagruppen i Norge, dröjde ännu sent på torsdag eftermiddag med att göra affärer. En prisstegring med tio D-mark per låda var för mycket (cirka 45 kronor), tyckte Erik Törnqvist. Maximalt brukar variationerna ligga kring 2 D-mark från vecka till vecka. Fem D-mark per låda ger en prisökning på 1,28 kronor per kg.

Av de stora bananleverantörerna höjde Del Monte måttfullt, kring 5 D-mark, medan andra leverantörer sägs ha försökt med 80 procent högre priser.

I EG har bananmarknaden förberett sig för regleringen på olika sätt. EG-länderna importerar normalt två miljoner ton bananer per år. Nu läggs högsta tillåtna importkvoter på 85 procent av denna mängd.

Kvoterna tilldelades importörerna på basen av deras hittillsvarande import. För att undvika nedskärningar hade alla importörer köpt extremt mycket bananer under år 1992, berättar James Johannesson, marknadsförare vid AB Banankompaniet, som har en tredjedel av bananimporten till Sverige. Det här ledde till ett våldsamt överutbud av bananer och låga priser, vilka spillde över till Sverige. Redan därför kan de svenska priserna nu stiga något, trodde han.

Men EG-importörerna hade ingen nytta av sin strategiska planering. EG-kommissionen beslöt att det var genomsnittet för åren 1989-91 som skulle gälla som baskvot, inte importen 1992.

Av denna totalkvot får dollarbananerna utgöra högst 66,5 procent, och bananer från EG-länder och ACP-länder 30 procent. Resten, 3,5 procent, är reserverad för nya importörer.

Strafftullar

Importen av dollarbananer får till 57 procent skötas av så kallade primärimportörer. Det är företag med egna bananplantager, Dole, Del Monte, Chiquita med flera. Sekundärimportörerna (sådana som uteslutande finns i Sverige) får 15 procent, och de så kallade mognerierna har blivit tilldelade 28 procent av EG:s dollarbananimport.

Det är svårt att i dag bedöma om EG-ländernas invånare är beredda att betala så höga priser för bananer. Strafftullarna tvingar upp priserna till 30 D-mark per låda. Och om EG-medborgarna hellre köper andra frukter och efterfrågan på bananer minskar, då sjunker bananpriset i alla fall.

Det finns för mycket bananer i världen. Om några marknader vägrar ta in dem, så måste överskottet placeras. Då kommer priset att sjunka på de andra marknaderna, till exempel i Sverige.

För liten andel

Andra scenarier fanns också med i diskussionerna bland de svenska importörerna. Om tyskarna inte köper lika mycket dollarbananer som hittills, blir Sverige, som tar sina bananer med samma båtar, ointressant som en alltför liten marknad. Båtarna kan inte gå halvfulla bara till Sverige. En bananbåt innehåller 150 000 lådor bananer, och varje bananlåda rymmer 18 kg bananer.

Inte ens svenskarna, världens mest bananätande folk, kan sätta i sig så mycket bananer.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt