Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Utan ersättning trots försäkring för dolt fel i villan

När Daniel Bergkvist tog bort paneler i taket i villan var det mögel överallt. Försäkrings­bolaget vägrade ersätta kostnaden på 200 000 kronor trots att orsaken var ett ­byggfel.

Daniel och Anna Bergkvist köpte ett hus i Tyresö, sydost om Stockholm 2015.

De var medvetna om att huset var ett renoveringsobjekt. Den besiktningsman som säljaren anlitat för försäkringen mot dolda fel gick igenom huset med dem och påpekade att takfönstren läckte.

– Alla tre fönstren läckte och det var mögeltillväxt runt fodren, minns Daniel.

Daniel Bergkvist, som själv är hantverkare, frågade besiktningsmannen till råds och fick till svar att det borde räcka om han bytte ut fönster och foder.

Paret Bergkvist tog först bort det gamla plåttaket och takpappen. Råsponten som kom fram såg fin ut och de lade på en ny takbeklädnad.

Men när Daniel Bergkvist senare tog bort panelen som satt i innertaket upptäckte han att skadan var långt mer omfattande än enbart runt fönstren.

Insidan av råsponten var täckt av svart mögel. Isoleringen, som de hade tänkt spara, vara bara att slänga och taket behövde mögel­saneras.

Han upptäckte också att skadan inte kom från fönstren, inte enbart i varje fall. Det fanns ett uppenbart byggfel.

När villan hade byggs ut och taket lyfts i början av 1980-talet hade byggaren i praktiken förstört den luftspalt som måste finnas precis under yttertaket.

– När man bygger i dag så bygger man med en luftspalt på 45 millimeter. Här var den kanske 15. Dessutom var den på sina ställen helt igenstängd, berättar han

Att stänga igen en luftspalt är det samma som att be om fuktskador. Det uppstår kondens när den varma luften som stiger från husets innandöme möter det kalla ytter­taket. Utan en luftspalt stannar fukten kvar och ger skador.

Anna och Daniel anser att det var byggfelet som orsakade skadan och det felet kunde endast upptäckas genom att de rev innertaket och tog bort isoleringen.

Anna Bergkvist tog en rad bilder och vände sig till mäklaren.

– Han sade att säljaren hade en försäkring mot dolda fel och att jag fick vända mig till försäkringsbolaget, berättar hon.

Anna Bergkvist anmälde skadan och en skadereglerare kom hem till dem. Men de var inte särskilt nöjda med hans arbete.

– Han verkade inte vara en besiktningsman själv. Han tog några foton, berättar Daniel Bergkvist.

– Och sedan gick han, fyller Anna Bergkvist i.

Bolaget avslog deras begäran om ersättning. Besiktningsmannen hade ju påpekat att det hade läckt in vatten vid takfönstren och det räckte, menade bolaget, för att de inte skulle kunna hävda att det var ett dolt fel.

Men paret Bergkvist håller inte med. Enligt deras uppfattning var det byggnadsfelet som orsakade fuktskadorna, ett fel som inte kunde upptäckas med mindre än att innertaket revs.

Anna överklagade flera gånger och vände sig till sist till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, som gick på bolagets linje. Det blev nej till kravet på ersättning på 200 000 kronor.

– Vi blev även tvungna att riva upp golvet på övervåningen. Det låg isolering av kutterspån under och vi vågade inte ha det kvar i fall det hade börjat växa mögel där också, berättar Anna.

ARN skrev i sitt beslut att de muntliga råd som besiktningsmannen givit Daniel inte räckte för att de skulle få ersättning, eftersom det inte fanns några bevis för att han verkligen hade gett rådet.

Däremot fanns en notering och en rekommendation om en mer utförlig granskning av taket i besiktningsprotokollet.

Ett beslut från ARN går inte att överklaga. I teorin skulle paret förstås kunna gå vidare med en stämning, men de hade sannolikt förlorat och det hade blivit mycket dyrt.

– Klart att jag på sätt och viss ville stämma – mest för att visa att försäkringen inte gör någon nytta, säger Anna Bergkvist, och syftar på att den är värdelös för köparen.

Tänk på det här när du köper hus

1 Ta alltid in en besiktningsman om du inte har goda kunskaper själv.

2 Se till att besiktningen är heltäckande. Allt som går att se eller lukta sig till ska finnas i protokollet.

3 Om det på grund av snö eller annat hinder inte går att komma åt vissa delar, begär att få återkomma när det är möjligt att granska dessa delar.