Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Vi vill bli ett Amazon för begagnade prylar”

Att dela med sig och återanvända gamla saker har aldrig varit så hett som nu. Företaget Sellpy har tagit vara på trenden och hjälper till att sälja gamla prylar.

I en lagerlokal i centrala Stockholm pumpar hög musik. På hyllor står rader med blåa kassar, liknande Ikeas, fyllda med prylar. Ett tiotal personer står och sorterar, fotar och paketerar saker som ska läggas upp till försäljning på företaget Sellpys sida på auktionssajten Tradera. Klockan är tre och redan har över 400 prylar sorterats.

– Vi vill få upp nyttjandegraden på saker – det är ineffektivt att så mycket grejer ligger i människors källare, säger Philip Gunnstam, en av tre grundare till Sellpy.

Affärsidén går ut på att hjälpa människor att sälja gamla prylar som de inte använder, men inte har tid eller ork att sortera och sälja. Företaget hämtar gamla prylar och säljer det som de tror är säljbart på Tradera. Vinsten delas mellan säljaren och Sellpy – och prylarna som blir över skänks till Stadsmissionen.

– Vi vill bli ett Amazon för gamla prylar – och göra så att det är lika enkelt att sälja som att köpa saker, säger Michael Arnör, vd och en av grundarna.

Och affärsidén verkar ha fungerat. Sedan starten i februari har företaget sålt runt 40 000 begagnade prylar – allt från kläder till leksaker och frimärkssamlingar. Grundarna är själva överraskade över hur bra det har gått.

– Hade någon sagt till mig att 1 000 personer skulle handla av oss varje söndag, så hade jag inte trott det. Det är rätt sjukt, säger Michael Arnör.

Att dela med sig av prylar och tjänster är något som blivit mer och mer populärt. Airbnb och Uber är två exempel på den nya delningstrenden där folk kan hyra ut sina ­lägenheter eller sälja tjänster. Enligt Sellpys grundare är deras kunder människor i olika skeden av livet.

– De är studenter, barnfamiljer och gamla människor. Folk som flyttar ihop, folk som flyttar isär – ja, alla möjliga, säger Philip Gunnstam.

Men varför kan inte folk sälja sina egna saker?

– I teorin är det enkelt att sälja sina gamla grejer. Men det ligger en hel del logistik bakom och därför är det effektivare att vi säljer än att du gör det själv, säger Michael Arnör.