Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 09:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/adele-heilborn-till-minne/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Adele Heilborn till minne

Direktör ADELE HEILBORN, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit.

I nästan tre decennier, 1938-66, var Adele Heilborn chef för Sverige-Amerika Stiftelsen. Under hennes kraftfulla ledning utvecklades verksamheten snabbt och gjorde stiftelsen till en betydelsefull aktör i kontakterna mellan Sverige och Nordamerika inom framför allt utbildning, forskning och kultur.

Då Adele Heilborn tog över ansvaret för Stiftelsen var antalet stipendiater cirka 20 per år. Då hon avgick var antalet uppe i 150 vartill kom ett trettiotal praktikanter samt en mycket omfattande rådgivning och information om studier och forskning i USA och Kanada. DENNA KRAFTIGA expansion blev möjlig tack vare Adele Heilborns enastående förmåga att skaffa pengar till verksamheten. Hon var en oöverträffad fundraiser, för att använda ett av dagens modeuttryck.

Adele Heilborn var dessutom författare till en rad mycket uppskattade handböcker för amerikanska och svenska studenter. Särskilt bör nämnas "Travel, Study and Research in Sweden", som kom ut i sju upplagor åren 1951-75 samt "Resor och studier i USA", tio upplagor 1946-84. TUSENTALS SVENSKA studenter och forskare har genom Adele Heilborns insatser fått möjlighet att utveckla och fördjupa sin kompetens i en internationell universitetsmiljö. Deras kunskaper har direkt kommit svenska företag, universitet och organisationer till nytta. Adele Heilborn verkade för en ökad internationalisering av näringsliv och utbildning i Sverige långt innan detta begrepp var uppfunnet. Det är många som har anledning att med tacksamhet tänka på Adele Heilborns gärning.

SUZANNE BONNIER

Fd VD i Sverige-Amerika Stiftelsen

LILLEMOR MUNDEBO

VD i Sverige-Amerika Stiftelsen

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt