En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:38
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/alternativ-medicin-har-framtiden-for-sig/
Alternativ medicin har framtiden för sig
Namn: Christian Osika.Fyller: 70 år i dag 29/12 2005.Jobb: Pensionerad läkare som fortsätter att arbeta.Familj: Hustrun Hilke, musikterapeut. Fem barn (tre av dem har svår autism) och fem barnbarn. Firar: Med middag på hotell i Sunne (i går). Mottagning på Vidarkliniken med konstnärliga inslag (i dag). Livsmotto: Det krävs mod för att uppnå det man tror på.
Sedan länge är Christian Osika en av den antroposofiska läkekonstens främsta företrädare i Sverige. Under sina år som läkare har han upplevt en dramatisk förändring i synen på alternativa behandlingsmetoder.
I mitten av 1970-talet dömdes han till dagsböter av Högsta domstolen för att ha främjat ”olovlig tillverkning av antroposofiska läkemedel”. I dag dignar hyllorna i landets hälsokostbutiker av olika naturmediciner och preparat. Fler och fler högskolor har kurser om alternativa behandlingsformer.
Christan Osika talar om att stödja kroppens egna läkande krafter, om att försöka ha en helhetssyn på olika sjukdomar och dess orsaker. Barn med öroninflammation är ett braexempel för att visa hur han tänker.
–Jag börjar med något naturläkemedel för att se om det fungerar. Kroppen brukar läka tre av fyra sjukdomar på egen hand, och dessa processer vill jag stödja. Penicillin däremot motverkar vårt eget immunförsvar. Men behövs det skriver jag ut antibiotika – patientens hälsa får inte äventyras.
Han föddes i den österrikiska huvudstaden Wien för sjuttio år sedan. Mamman var ensamstående sjuksköterska och fick inte ta hand om sin lille son, så sträng var den katolska moralen på den tiden.
Vid andra världskrigets slut och efter de tyska nazisternas nederlag marscherade sovjetiska röda armén in i Wien. Han säger att ungdomsåren fick honom att inse hur värdefull friheten är, att den är en förutsättning för all mänsklig utveckling.
– Jag har levt under tre diktaturer – den katolska, den nazistiska och den sovjetiska – och vet hur det känns att leva i ett ofritt samhälle där tanken hålls i tvångströja.
Han började läsa medicin i Wien inspirerad av filosofen Rudolf Steiner, som lagt grunden för den antroposofiska människosynen. Övertygelsen om den sammansatta människan växte, och han upplevde en stark närhet mellan kroppen, själen och anden.
I slutet av 1950-talet lärde han känna en svensk operasångerska och besökte ofta Sverige. Några år senare ville några av hans svenska vänner att han skulle hjälpa till att bygga ett antroposofiskt sjukhus här i landet.
Efter intensiva uppvaktningar av motsträviga politiker och myndigheter kunde Vidarkliniken i Järna, sex mil söder om Stockholm, invigas för tjugo år sedan. Där finns i dag ett sjukhus med ett 60-tal platser, vårdcentral, mottagning för astma och allergier, mödravård, barnavård… Kliniken har blivit ett centrum för antroposofisk sjukvård i hela Norden.
–Vi har märkt ett allt större stöd från etablissemangets sida. Men jag är en revolutionär och anser att vi inom den antroposofiska medicinen inte får göra för många kompromisser med det vedertagna, då går förnyelseimpulsen lätt förlorad.
Efter pensioneringen för fem år sedan forsatte Christian Osika läkargärningen. Han besöker ofta Waldorfskolor och skolor i Norden som vill veta mer om vården av barn med särskilda behov. Han har också varit engagerad i försöken att få antroposofiska läkemedel godkända av EU.
–Jag är förhoppningsfull när det gäller naturmedicinernas framtid i Europa. EU börjar intressera sig för vad patienterna vill och varför de efterfrågar komplementär medicin. Det är inte längre bara läkemedelsindustrin och ”vanliga” läkare som styr agendan.
Efter 70-årsfirandet tänker han ta några månaders ”time out”. Hustrun Hilke menar att han måste tänka på sin egen hälsa någon gång och inte bränna ut sig. Men han hoppas ändå hinna skriva en bok om läkande örter från hela världen. Det finns ju inte bara maskrosor och kamomill, säger han.
Antroposofernas skeptiska inställning till vaccinering mot mässling och andra barnsjukdomar har mött hård kritik. Kommentar?
– Årets Nobelpristagare i medicin blev utskrattade när de hävdade att magsår orsakas av en bakterie. Kampen mot det medicinska etablissemanget var lång innan de fick sitt erkännande. Det som strider mot vedertagna sanningar behöver inte alltid vara fel. Jag försöker använda mitt förnuft och vaccinerar till exempel alltid mot stelkramp och polio.
Thomas Lerner
thomas.lerner@dn.se 08-738 12 34