Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/anders-holm/

FAMILJ

Anders Holm

Auktoriserade revisorn Anders Holm, Saltsjöbaden har avlidit i en ålder av 68 år. Han efterlämnar makan Lotta samt sönerna Stefan och Tomas med familjer och syskon med familjer.

Anders flyttade med sin familj till Saltsjöbaden i början av 1950-talet. Vi hamnade omgående i samma klass och så kom det att bli under hela skoltiden. Vi gick fyra år i folkskola, realskola och gymnasium tillsammans.

Vårt stora intresse, utöver en sund inställning till skolarbetet, var idrotten. Varje dag efter skolan cyklade vi till idrottsplatsen. I fotboll var Anders en lätt och snabbfotad vänsterytter med gott löd i båda fötterna. Under senare delen av fotbollskarriären utvecklades han till en stabil och tung försvarspjäs i studentlaget Mazurka singers, som administrerades av broder Sören. I friidrott var Anders sprinter och längdhoppare av mycket god klass och nådde stora framgångar i skol- och kretsmästerskap. Han hoppade en bra bit över sex meter i längdhopp, ett mycket bra resultat med hänsyn till dåtidens kvalitet på banorna.

Under senare delen av gymnasiet började vi fundera på det framtida yrkesvalet och Anders var på ett tidigt stadium klar med sitt val. Det måste bli ekonomi och Handelshögskola. Så blev det för oss båda, Anders kom till Lund och jag till Göteborg.

Efter avslutade studier i Lund, där Anders träffade blivande hustrun Lotta, flyttade paret till Stockholm och bosatte sig i Tumba och senare Pershagen. Snabbt utökades familjen med sönerna Stefan och Tomas. I början av 1980-talet gick flyttlasset till Anders föräldrahem i Saltsjöbaden.

Fritiden ägnade Anders mycket åt båt och skärgårdsliv. På sommarstället i skärgården fick han koppla av och hämta inspiration. Han trivdes gott i umgänget med den jordnära skärgårdsbefolkningen.

Resor, gärna med fotvandring, god mat och vin, var ett omtyckt inslag bland fritidsaktiviteterna. Anders hade smak för livets goda och var en mycket skicklig kock.

Umgänget med Anders var alltid stimulerande. Han hade genom sitt yrkesliv och erfarenhet kunskaper inom många områden. Han värnade starkt och innerligt om familjen. Hans intresse för andra människors utveckling var stort och äkta och jag vet att han var en mycket bra samtalspartner och mentor även för den yngre generationen.

Tomrummet efter Anders känns stort.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt