Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:15 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/andreas-terent/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Andreas Terent

Professor Andreas Terent, Uppsala, har avlidit i en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är hustrun Birgitta, barnen Maria och Fredrik med familjer samt systern Ingegerd med familj.

Andreas Terent var en auktoritet inom svensk strokemedicin. Han växte upp i Västmanland och Dalarna. Han kunde berätta intressanta minnen från sin barndomstid i Sälenfjällen där fadern var präst.

Andreas tog studenten i Falun 1966, studerade sedan medicin vid Karolinska institutet, inledde en bana som distriktsläkare i Söderhamn men återvände efter några år till Uppsala där han disputerade på en avhandling om cerebrovaskulära sjukdomar (sjukdomar i hjärnans blodkärl, reds anm) 1980. Andreas byggde först upp en framgångsrik enhet för strokesjukvård vid Söderhamns sjukhus och kom sedan att fram till sin död bilda skola för strokesjukvård vid Akademiska sjukhuset.

Andreas var en exceptionell studiebegåvning som nästan undantagslöst var kursetta i olika tentamina under läkarutbildningen. Han erhöll till och med betyget ”Berömlig” direkt efter grundtentamen i en del ämnen, vilket normalt krävde en extra termins studier.

Jag lärde känna Andreas under studietiden. Vi har sedan dess med våra familjer rest på fjällsemestrar och tillbringat lediga sommardagar tillsammans. Jag ser nu tillbaka på vår samvaro genom talrika foton, många tagna av hustru Birgitta. Det är som om allt det som då hände åter blir levande och jag blir så rörd av saknad. På fotona kan man se glada barn och vuxna i solsken på fjället, gratulationer på födelsedagar och fantastiska kollage av fiskefoton. Andreas var en hängiven fiskare.

Andreas hade en väl utvecklad förmåga att bry sig om sina medmänniskor, lösa problem, hjälpa till och inte glömma något. I allt han företog sig fanns det hög ambitionsnivå, skicklighet och förmåga att genomföra. Det må gälla att tina en frusen brunn vid en fjällstuga, laga en bilpunktering eller bedriva sjukvård. Vi saknar honom.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt