Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 23:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/babblarna-hjalper-barn-med-spraket/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Babblarna hjälper barn med språket

När Anneli Tisell blev mor till en son med Downs syndrom insåg hon snabbt att det saknades bra läromedel för att hjälpa honom att utveckla sitt tal och språk. Då skapade hon egna.

Anneli Tisell hade drivit företaget Kollektion, som via sin katalog lanserade storstadens mode och inredning i landsorten. Affärsidén var innovativ, men inte tillräckligt lönsam. Men hon behövde inte sakna syssla när företaget försvann – hon kom att få användning för sina färdigheter inom grafisk formgivning på ett annat sätt än hon ursprungligen planerat.

– När vi fick Nils, vårt första barn, visade det sig att han hade Downs syndrom. Vi förstod att vi skulle behöva jobba en hel del för hans utveckling. Vi fick tips om Karlstadmodellen och om att använda tecken, men de böcker som fanns var teoretiska och svåra att ta till sig.

Anneli Tisell kunde också konstatera att om Nils hade fötts i samma tid som hon själv, hade den tidens samhälle försökt övertala hans föräldrar att överlämna honom till en institution. I dag tycker hon att det är illa nog att särskolan inte integreras med grundskolan och gymnasiet efter den så kallade Carlbeckkommitténs förslag, men som utbildningsminister Jan Björklund förkastade.

– Så ”Teckenhatten” kom till hösten 2002 för att fylla stora och inte bara egna behov. Här kan man gå från tecken till tal på ett okomplicerat sätt.

Detta är ett lättillgängligt och lättanvänt datorprogram som hjälper barnen att utveckla språket på ett lustfullt sätt. Anneli Tisell hade inspirerats av professor Iréne Johansson och ”Karlstadmodellen”, en i grunden enkel träningsmodell för personer med språk-, tal- eller kommunikationssvårigheter.

Pedagogiken innebar en hel del egen tillverkning av material, mycket tid gick åt till att rita, klippa, klistra och sy.

– Jag älskar ju att sy och pyssla, men Nils tyckte det var mer roligt med Pokemon, Fischerpricegubbar och plastfigurer man fick med McDonald’s Happy Meals än de hemmasydda dockor som pedagogiken föreslog.

Så den pragmatiska formgivaren Anneli Tisell tog Iréne Johanssons figurer Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo och gjorde om dem från tygdockor till ”Babblarna”. Inte bara Nils uppskattade dem när de dök upp som plastfigurer och i böcker, musikvideor, bräd- och dataspel. Vad som började med att hon ensam startade Hatten Förlag för tio år sedan och demonstrerade ”Teckenhatten” på mässor är nu en angelägenhet för ett flertal, utan reklam eller medial uppmärksamhet.

– Det gick främst via mun mot mun-metoden.

IT-samhället har gjort det lät­tare och roligare. Sedan ett och ett halvt år kan barn se ”Babblarna” på Youtube.

– Vi har haft nästan nitton miljoner besök på vår kanal, och vi har 10 500 Youtubeprenumeranter.

I dag arbetar Anneli Tisell med fyra kolleger (omgivna av tre hundar) i Hatten Förlags lokaler på Lidingö, och hyr in expertis när de pedagogiska produktionerna så kräver, som Johan Rask som gör musik till ”Babblarnas” musikvideor (även om mångsysslerskan Anneli Tisell också bidrar):

– Vi är ett hårt nischat förlag och egentligen det enda som inriktar sig på barn med försenad språkutveckling, deras föräldrar och pedagoger. Vi utvecklar ständigt nya läromedel, de flesta baserade på Iréne Johanssons Karlstadmodellen. Arbetet på förlaget har både kommersiell och ideell karaktär. Utan stöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten skulle det inte gå att utveckla med så hög kvalitet.

Förlaget hoppas nu på ökad lönsamhet med den satsning som görs för att etablera sig i Tyskland, England och övriga Skandinavien.

Med det nystartade goodwillprojektet ”HjärnaGärna” ska läromedlen också kunna komma helt gratis till användning i eftersatta länder, först i Ukraina och Bolivia.

– Vi brinner ju för detta. Och det är så fantastiskt roligt att hålla på med.

Gratuleras till: Fyller 50 den 20 april.

Firar: ” 120 vänner bjuds bar, disko och tilltugg, och en uppgift till alla inför ’HjärnaGärna’-projektet.”

Familj: Maken Henrik driver Svensk företagsförmedling i Stockholm, barnen Nils, 16, Knut, 14, och Svea, 12, samt ”cocktailspanieln” Tiger, 5.

Bor: ”Mextexlåda” på Lidingö.

Bakgrund: Grafisk form på RMI-Berghs.

Gillar: Att sjunga i grupp, resor, fotografering, pyssel, hundar, att ha blyertspenna, skissblock och kaffe nära till hands.

Hemsidor: www.hattenforlag.se och www.mynewsdesk.com/se/pressroom/hattenforlag

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt