Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/bengt-elfgren/

FAMILJ

Bengt Elfgren

Advokat Bengt Elfgren, Stockholm, har avlidit i en ålder av 78 år. Hans närmaste är barnen Carl, Axel och Martina med familjer.

Efter fullgjord tingstjänstgöring anställdes Bengt 1967 som biträdande jurist på Wetter & Swartling och blev sedermera delägare i denna byrå 1972. Han fortsatte som delägare i Carl Swartling ­Advokatbyrå och Mannheimer Swartling fram till utgången av 1997. Under Bengts tid som advokat skedde en omfattande utveckling inom det affärsjuridiska området. Bengt bidrog starkt till detta genom att med engagemang och entusiasm tidigt ta sig an uppdrag inom, för svenska advokater, helt nya områden. Denna oräddhet och nyfikenhet gjorde också att han, efter avslutad advokatbana, med samma intensitet gav sig in i kommunpolitiken på sitt älskade Lidingö.

Bengt var en god jurist, men hans största talang som advokat bestod i en unik förmåga att skapa djupa och förtroendefulla relationer med de klienter som han arbetade med. Det gjorde att de förblev honom trogna också under den svåra period av sjukdom som drabbade honom mitt i livet, men som han sedan återhämtade sig ifrån.

Bengt ägnade som delägare mycket tid åt att handleda biträdande jurister i advokatyrkets svåra konst. Han hade ett oreserverat förtroende för sina medarbetares förmåga, men sedan gällde det för dem att leva upp till hans högt ställda förväntningar och han lät dem tidigt (väl tidigt tyckte de nog ibland) pröva sina vingar. Den press detta innebar kunde många gånger kännas påfrestande, men i efterhand kan vi som hade glädjen att arbeta med Bengt konstatera att hans arbetssätt gav oss en trygghet i yrkesrollen som är svåröverträffad.

Bengt gifte sig med sin ungdomskärlek Viveka, en lika intensiv, spännande och begåvad person som han själv. Det är svårt att tänka sig två människor mer gjorda för varandra. De var varandras nav. Viveka gick bort för några år sedan och efter det sa Bengt ofta att livet blivit rätt tråkigt. Ljuspunkterna stod hans barn, barnbarn samt de många vänner som nu sörjer honom för.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt