Berättare av guds nåde - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Berättare av guds nåde

HARRY FORSBERG, Stockholm, har avlidit 77 år gammal.

Han föddes i Ljusne och gick vid 14 års ålder till sjöss. 1936 tog han värvning i franska främlingslegionen och deltog med den i de allierades invasion av Sicilien 1943. Han togs till fånga och tillbringade krigets sista två år som tysk krigsfånge. Hemma i Sverige igen skrev han artiklar för främst veckopressen och gav ut böckerna "Kamrat med 52 nationer" (1946) och "Jag var främlingslegionär" (1953).

Han efterlämnar barnen Donald Forsberg, Jonas Forsberg, Kim Spolen, Tönne Bäcklinder, Åsa-Pia Holmberg, Lo Bäcklinder, Anette Björklund och Lillemor Loven.

MED HARRY Forsberg försvann en av de sista veteranerna från gamla Klara, en av de sista som kunde berätta hur det var på den tid då det alltid fanns ett påhugg någonstans i de kvarter där rotationspressarna mullrade i den tidiga gryningstimmen. Till Klara hade han kommit från Gamla stan, och från Klara försvann han till Söder när utkomstmöjligheterna började sina och grävskoporna gjorde sig beredda i bakgrunden. Det var på Söder han skulle leva sina sista decennier, som en karlakarl och charmör in i det sista och som en berättare av guds nåde.

Han visste mycket om samhällets bottenskikt - och han kunde berätta om det då han var en av de få som kom därifrån med livet och hälsan i behåll - men han visste också en hel del om den överhet som av ett eller annat skäl är förbunden med denna värld. Han betraktade den med en misstro som han bar med sig från sågverket hemma i Ljusne. De förfördelade behandlade han med omtänksamhet och värme.

ANDERS SUNDELIN