Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 06:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/bibbi-steinertz/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Bibbi Steinertz

Bibbi Steinertz, Stockholm, har avlidit vid 92 års ålder. Närmast anhöriga är tre barn med familjer.

En stark kvinnoröst för fred har tystnat. Bibbi var en av initiativtagarna till Kvinnokamp för fred, senare Kvinnor för fred (KFF). Hennes orubbliga tro på att en värld i fred utan kärnvapen var möjlig och hennes stöd till kvinnor i flera länder genomsyrade Bibbis arbete inom KFF. Förebilder var bland andra Fredrika Bremer, Barbro Alving, Alva Myrdal och Inga Thorsson.

Bibbi föddes i Skåne och växte upp med mor, syster och två bröder. Fadern dog när Bibbi var tre år. Hennes yrkesverksamma liv som journalist började på Sydsvenska Dagbladet och fortsatte på Svenska Dagbladet, först i Malmö och senare i Stockholm. Längst var hon verksam som journalist på Sveriges Radio. Därifrån pensionerades hon 1992.

Under flera decenniers fredsarbete deltog Bibbi i otaliga aktiviteter på gator och torg – den 8 mars till exempel – och i det vardagliga administrativa arbetet. Hon deltog i de fredsmarscher som nordiska kvinnor genomförde på 80-talet för att bygga broar mellan öst och väst under kalla kriget. De gick genom flera länder i Västeuropa, till Sovjetunionen och till USA. Internationella kvinnokonferenser var en annan arena för Bibbi – 1985 i Nairobi och 1995 i Peking.

Bibbi inspirerade och engagerade yngre kvinnor till freds- och kvinnoarbete i Sverige och utomlands. Hon var aktiv i KFF:s stöd för kvinnors rätt att driva verksamhet i Halabja, irakiska Kurdistan. Hon blev KFF:s representant som styrelsemedlem i Operation 1325 när detta FN-arbete, med fokus på genusperspektivet i arbetet för fred och säkerhet, startade 2003.

Bibbis journalistiska kunskaper och erfarenheter togs till vara i hög grad inom KFF. Hon var redaktör för KFF:s tidning under många år.

Bibbi Steinertz anda av envishet för en fredlig värld kommer att leva kvar inom KFF. Hennes insatser för fred på kvinnors villkor ska fortsätta.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt