Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 22:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/bobi-sourander/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Bobi Sourander

Journalisten, författaren och förre DN-medarbetaren Bobi Sourander, Stockholm, har avlidit i en ålder av 79 år. Han sörjes närmast av hustrun Ewa, dottern Hanna och sonen Jochum.

Bobi Sourander var en av Dagens Nyheters mest legendariska utrikeskorrespondenter och under åren 1969–74 tidningens första korrespondent i Latinamerika.

Vid kuppen i Chile 1973 rapporterade han nära, levande och engagerande från våldets Santiago.

Rapporteringen tog abrupt slut den 11 oktober, på dagen en månad efter militärens övertagande. Då fängslades han nämligen själv och sattes på Santiagos ökända Nationalstadion.

Efter elva dagar släpptes han och utvisades ur Chile – och kunde ge en exklusiv skildring av tortyr och avrättningar på det stadion som fyllts med uppemot 2 000 politiska fångar.

Han gjorde filmen ”Macho – en latinamerikansk flykting”, om en aktivist i det socialistiska slumområdet Nya Havanna i Santiago. Den har flera gånger visats i svensk teve, senast i samband med 25-årsminnet av kuppen i Chile.

Bobi Sourander föddes i nordfinska Kemi, men som son till en officer växte han upp på många olika platser i Finland.

Efter arbete på finlandssvenska tidningar kom han 1964 till Dagens Nyheter, där han var en drivande nyhets-reporter.

Bobi Sourander var ofta arg – men bara uppåt, mot chefer och makthavare. Gentemot arbetskamraterna, inte minst de yngre, var han alltid ett starkt och hjälpsamt stöd, ofta med en bitsk och ibland hejdlös humor. Han brann för journalistiken, vars uppgift han menade alltid var att slåss för sanningen.

År 1986 tilldelades han Guldpennan av Publicist-
klubben.

Som författare debuterade han i mogen ålder med den politiska thrillern ”Ett kilo diamanter” (1984). Den belönades med Svenska deckar-
akademins pris för bästa debut. Därefter följde ytterligare fem böcker, varav den sista, ”Förlorarna” (1995), handlade om Palmemordet och möttes av mycket positiva recensioner.

Nu har Bobi Sourander definitivt lagt ned pennan, och andra får ta över hans passionerade försvar för journalistiken som sanningens främsta försvarare.

MATS CARLBOM

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt