Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/christer-hay/

FAMILJ

Christer Hay

Sundsvallsfödde Christer Hay , Stockholm, har hastigt avlidit i en hjärtinfarkt i en ålder av 75 år. Han efterlämnar livskamraten Britta Hay, sonen Robert och barnbarnet Eric.

Det fanns en gång en kvartersklubb i Sundsvall som hette NIK, Norrlidens idrottsklubb. Klubben, som hade attityd och visioner att göra världen lite bättre, grundades 1955 av Christer Hay som då var 13 år. NIK var klubben som arrangerade egna olympiska sommar- och vinterspel varje år. Man blev en framgångsrik klubb inom Sundsvalls skolidrott. NIK:are blev skol- och juniordistriktsmästare i många olika idrotter.

Efter att Christer utbildat sig till gymnastiklärare på Bosöns idrottsfolkhögskola arbetade han ett par år på skolor i Stockholm samtidigt som han var tennisinstruktör åt Svenska tennisförbundet. Han ansvarade bland annat för Sveriges elitjuniorer.

1968 grundade Christer med kompanjon Badmintonstadion vid Skanstullsbron, en av de första badmintonhallarna i Sverige och som fortfarande är störst i landet. Christer drog 1972 i gång Stingcupen tillsammans med tidningen Expressen, Sveriges i särklass största badmintontävling någonsin, som gjorde stor succé. Det var Christer som var initiativtagare till SBR (Sveriges badmintonhallars riksförbund) som genom åren gjort stor nytta för Sveriges alla badmintonhallar.

1970 var Christer med och startade bolaget Spelskaparna. Christer och övriga Spelskapare utvecklade, sålde och marknadsförde framgångsrikt många egna patenterade sportprodukter över hela världen. Det finns många ”möjliga och omöjliga” projekt som Christer var delaktig i som skulle kunna nämnas men de får inte plats här.

Den ständigt outtröttliga Christer som brann för sina projekt har nu gått till de sälla jaktmarkerna. En stor idékläckare, organisatör och entusiast har lämnat oss. Vi saknar dig mycket. Men du lever kvar inom oss. Och visst, det blev så när man summerar: Du gjorde världen lite bättre.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt