Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 17:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/det-finns-ett-djup-i-varje-manniska-darfor-vill-jag-grava-2/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

”Det finns ett djup i varje människa. Därför vill jag gräva.”

Källarteatern Forum på Sigtunagatan 14 är en viktig kulturell mötesplats.

Där träffas utövare (och älskare!

av klassisk musik, poesi, teater, konst, filosofi och dans. Tonvikten ligger på den svenska kulturen men gästspel från Frankrike, Italien, Tyskland och andra länder förekommer också flitigt.

Forum rymmer omkring 250 personer. Kvällarna där är så gott som alltid fullsatta.

De skapades av Jean-Claude Arnault 1988. I dag fyller han 60 år.

Hur ska du fira dagen – Genom att äta en god middag på La Closerie des Lilas, en gammal fin konstnärskrog på Montparnasse. Där gick redan August Strindberg!

Tillsammans med sin maka Katarina Frostenson bor han i de litterära kvarteren i S:t Germain i Paris. Just nu förbereder han höstens temakvällar på Forum i Stockholm och har daglig kontakt med aktuella musiker och föredragshållare.

När det gäller Forum får inget lämnas åt slumpen.

– Varje temakväll kräver två månaders förberedelsearbete, avslöjar han.

När börjar det hela – Den 28 september med ett program om Sigmund Freud och Gustav Mahler.

Varför valde du lokalen på Sigtunagatan – Det var faktiskt en ren slump. Jag ville hitta en lämplig plats att sätta upp Katarinas pjäs ”Sebastopol”. Någon tipsade om att källaren på Sigtunagatan 14 stod tom.

Han fick hyra den på ett treårskontrakt som förlängdes efterhand.

Jean-Claude Arnault föddes i Marseille 1946. På våren 1968 var han student i Paris och djupt indragen i studentkravallerna.

Vad handlade de egentligen om – I grunden vände vi oss mot universitetens reaktionära ledning. Den tändande gnistan var att unga män på universiteten inte fick sova i samma rum som unga students kor.

Sommaren 1968 åkte Jean-Claude Arnault till Sverige och träffade konstnärer och författare. Dagarna tillbringade han på Moderna museet samt Foto- och filmskolan.

På kvällarna var han på Gyldene Freden tillsammans med vissångaren Fred Åkerström och konstnären Olle Bonniér. De introducerade honom till det svenska kulturetablissemanget.

Hur klarade du språket – Jag var i Umeå 1965 och arbetade som timmerflottare. Där lärde jag mig tala svenska.

Till hösten kommer en bok om Forums historia under 18 år. Den torde bli ytterst läsvärd.

Hur kommer det sig att du orkat hålla på så länge – Min hemlighet är enkel: det finns ett djup i varje människa. Därför vill jag gräva.

Martin Stugart martin.stugart@dn.se 08-738 10 68

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt