Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 19:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dn-gratulerar-diplomat-med-sparsinne/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Diplomat med spårsinne

Namn: Sven Fredrik Hedin.

Fyller: 75 år i morgon.

Titel: Ambassadör.

Bor: Vid Karlaplan i Stockholm.

Känd för: Forskningslidelse för nazisternas stulna guld.

Familj: Hustru Britt-Marie Huss, dottern Cecilia Seifert i Singapore.

Ambassadören Sven Fredrik Hedin har lyckats med bedriften att få en idé när han läste en masspridd agentroman, att omsätta denna idé i historisk forskning och att slutligen få resultatet av denna forskning att ge ännu större eko världen runt än romanen.

Det är alltså fråga om det stulna guld som nazisterna sålde under andra världskriget, bland annat till riksbankerna i de neutrala länderna Sverige och Schweiz och uppenbarligen med regeringarnas aktiva stöd.

Romanen av Paul Erdman heter "The Swiss Account" (det schweiziska kontot eller ansvaret) och kom 1991.

- Den är dokumentär och späckad med källhänvisningar. De ledde mig till Werner Rings "Raubgeld aus Deutschland", stöldpengar från Tyskland. Jag recenserade den i Svenska Dagbladet men det blev just inga reaktioner, säger Sven Fredrik Hedin.

Vad som sedan hände var att Judiska världskongressen tog upp frågan med anledning av att arkiven öppnades efter murens fall. Även den relativa öppenheten i väst blev större. Sven Fredrik Hedin befann sig snart sittande i arkiv från Schweiz till USA och inte minst i Sverige, lyckligt fri efter sin gradvis nedtrappade tjänstgöring på Utrikesdepartementet. Hela arbetet tillsammans med journalisten Göran Elgemyr sammanfattades i en bilaga som DN Kultur gav ut för ett år sedan.

Sven Fredrik Hedins sista utlandspost var som ambassadör i Rom 1986-89 men han har haft en del andra uppgifter på UD sedan dess. I morgon fredag fyller han 75 år.

Kan hans intresse kanske förklaras av att han fick utlopp för en moralisk inlevelse som han saknade möjligheter att kanalisera som diplomat

- Nej, det kan jag inte gå med på. Man kan visa stort engagemang som diplomat fastän det inte alltid syns utåt, förklarar Sven Fredrik Hedin.

Det visar sig att han har varit inblandad i många brännande frågor som just har en moralisk dimension. Han har varit med i Moskva och diskuterat svenskar som antagits ha försvunnit i Sovjet, till exempel besättningen på den nedskjutna DC 3:an och båtbesättningen på "Bengt Sture". Man har också kunnat hitta honom i Västtyskland bland återvändande krigsfångar som han intervjuat för att spåra eventuella svenskar i Gulag.

Frågor av inte mindre moralisk karaktär, men annorlunda, stötte han på i Dar es Salaam, Tanzanias huvudstad, som sändebud för både Tanzania och Somalia. Problemen var stora i de nyligen självständiga afrikanska länderna.

- Jag var djupt imponerad av vad missionsstationerna uträttade.

En tandklinik kunde öppnas med ett cykelhjul som enda energikälla för utrustningen.

Sex språk utom modersmålet, värmländska, har han tillägnat sig med italienska som krön.

- Det var knepigt så sent i karriären men det gick, fastän jag börjar glömma italienskan nu.

Uppvuxen under krigsåren fick han tillfälle att besöka Prag 1942, mitt under brinnande krig.

- Där lärde jag mig uppskatta den klassiska musiken, dirigenter som Václav Talich och Rafael Kubelik som jag hörde i en komplett serie Beethovensymfonier.

Även ett frihetsdrama som Beethovens "Fidelio" levde där uppenbarligen sitt eget liv, också efter mordet på den tyske riksprotektorn Heydrich. Hedin var också i Berlin där han sånär hade fallit ner i en öppen bombkrater.

När Sven Fredrik Hedin kom till UD som aspirant 1949 hade fredsordningen just börjat formas, inklusive Europas delning. Ordförande i antagningsnämnden var Dag Hammarskiöld.

- Han ställde frågor om Marshallplanen och om den ekonomiska återuppbyggnaden av Europa, minns Sven Fredrik Hedin.

Det blev en tjänst på Nordiska rådet, försöket att rädda vad som räddas kunde sedan de stolta planerna på försvarssamarbete och ekonomisk gemenskap fallit.

- Finland var till en början bara observatör, påpekar Hedin.

På 1960-talet kom han till FN som förste beskickningssekreterare. Det blev en avsevärd skillnad att värva anhängare för svenska förslag bland många länder mot att ge och ta i en förhandling mellan två parter.

- Det är bra att diplomaterna förflyttas ofta, särskilt när de är yngre, annars blir det lätt en tendens att man ser saker och ting från värdlandets synpunkt.

Nu är Sven Fredrik Hedin fast förankrad i en bostad vid Karlaplan i Stockholm. Fast storma kring honom kan det ju göra ändå. Och fortsätter han att läsa uppslagsrika spännande romaner så är han väl rätt vad det är på språng mot något arkiv i utlandet igen.

Hans Wolf

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt