Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 02:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dn-gratulerar-dubbel-kontakt-over-natet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Dubbel kontakt över nätet

Namn: Elon Ekman

Fyller: 60 år i dag

Yrke: Forskare och företagare

Bakgrund: Tennisspelare och klarinettist

Född: I USA

Bosatt: I Stockholm

Familj: Hustru Sophie, skolöverläkare, dottern Louise, 29, läkare, med barnen Ebba, Emma, Alexander och Elsa, sonen Philip, 28, civilingenjör

MATCHEN STOD OCH VÄGDE, som bara tennisen kan göra när den är som mest dramatisk. Det var i mitten på femtiotalet, Ulf Schmidt var Davis Cupankare och kvartsfinalist i årets Wimbledon. Nu hade han i turneringen Kungens kanna i Stockholm fullt schå med en yngling i de lägre tonåren. Junioren hette Elon Ekman och han hade, låt vara med stöd av ett visst försprång i handikapp, tagit hem första set med 15-13 (detta var långt före tie-breakreglerna).

Efter tre timmars batalj över bäst av tre set stod Schmidt som segrare. Men unge Elon Ekman hade fått ögonen på sig som tänkbar kommande nyckelfigur efter ett generationsskifte i Davis Cuplaget. "Vet du om att din son är en av Sveriges mest lovande juniorer

• ropade Marcus Wallenberg plötsligt över ett sammanträdesbord till Elons far, Electroluxchefen Elon Ekman senior.

- Tennis, musik och matematik var mina stora intressen på den tiden, berättar Elon Ekman junior.

Han tog hem tre svenska juniormästerskap i dubbel och han spelade klarinett i ett tradjazzband i Bromma där bland andra Tage Erlanders son Bo medverkade. Men snart drog matematiken det längsta strået och den ledde så småningom bort från tennisen, in i forskar- och affärsvärlden.

- Tennisen har lärt mig mycket, den mentala och fysiska anspänningen, att hela tiden försöka hålla en hög lägsta nivå, förklarar Elon Ekman.

Att han ändå så pass tidigt kom rätt långt inom idrotten har han en ganska enkel förklaring till: uppmuntran.

- Jag tror inte att jag var så intresserad från början. Men så fick jag klappar på axeln av folk som tyckte att det gick bra.

I dag kan man undra hur han skulle ha valt när tennisen blivit minst sagt en födkrok för elitspelarna. Men han föredrar att gå runt den ekonomiska aspekten - som han för övrigt tycks ha ganska välordnad ändå - och ser det snarare som en fråga om att disponera sin tillvaro.

- Jag gick fullständigt upp i mina studier då, i dag hade jag nog försökt kombinera studier med tennis, förklarar han.

Det är lätt att förstå att studierna tog all hans tid: på fem år tog han civilingenjörsexamen i teknisk fysik på Teknis, civil-ekonomexamen på Handels och en fil kand i matematik, fysik och juridik på universitetet, allt i Stockholm. Han hamnade i ledande funktioner på Alfa Laval, i Sverige, Västtyskland och Frankrike, och blev vice vd på ett dataföretag.

- Vi installerade bland annat de första dataterminalerna på bankerna, berättar han.

Så småningom blev det en doktorsavhandling på Handelshögskolan i Stockholm; den handlade om företag som maximerar andra variabler än enbart vinst.

Då hade han för länge sedan själv hunnit maximera en litet speciell variabel: biltvätt. I ett garage stötte han ihop med medicinstuderanden Sophie Wretlind. Han tyckte att hennes bil var i behov av rengöring och frågade om han fick hjälpa henne med det. Hon blev för 34 år sedan hans hustru och i sinom tid skolöverläkare i Solna.

I dag sysslar Elon Ekman i eget företag med skog, jordbruk, hyreshus och aktier. Detta låter som åtminstone till tre fjärdedelar tryggt förankrat i den svenska myllan.

- Min far sa alltid att man skulle söka sina rötter, förklarar han.

I själva verket var Elon Ekman tio år när han började tala svenska. Hans föräldrar hade bott länge i New York och var amerikanska medborgare när han föddes där.

- Jag minns när löparna Gunder Hägg och Håkan Lidman turnerade i USA under krigsåren och var på besök hos oss. Vi sprang i kapp i vår trädgård och de lät mig vinna!

Ett tillfälligt småskoleår tillbringade Elon i Sverige. Men det hade hunnit bli femtital när familjen kom hit för gott.

- Jag tyckte att det var ett konstigt land där det varken fanns baseball, tv eller Coca- Cola. När vi spelade brännboll försökte jag föra in lite baseballregler men det blev inte populärt, skrattar han.

I dag tycker han säkert att Sverige är betydligt mindre konstigt, även om han i sitt arbete funnit många skäl att reagera mot konstigheter.

- Jag tror inte på folk som försöker förklara stora förluster med att vinsterna kommer längre fram, säger han.

Inte heller gillar han att fatta beslut utan att ha egen kunskap i de frågor det gäller. Och det förefaller ju som om han genom åren hade lärt sig en del.

Hans Wolf

hans.wolf@dn.se

08-738 1131

Datorer och tennis. - Tennisen har lärt mig att hela tiden hålla en hög lägsta nivå, säger Elon Ekman, vice vd på ett dataföretag.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt