Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 06:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dn-gratulerar-en-folkbildare-som-har-mycket-ogjort-an/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: En folkbildare som har mycket ogjort än

Namn: Gösta Antenor Salén.

Fyller: 80 år på fredag 4/1.

Familj: Nej.

Intressen: Konst, arkitektur och pedagogiska idéer.

Motto: Allt ordnar sig.

I ÅR KAN GÖSTA SALÉN, en folkbildare och föreläsare på universitetsnivå, fira två jubileer.

På fredag fyller han 80 år. Och till våren har det gått 50 år sedan han började föreläsa.

Gösta far ännu runt hela landet i sin iver att sprida ljus. Han växlar mellan tio föredrag om modernismens arkitekter och konstnärer, men känner naturligtvis även väl till de gamla mästarna.

- Min personliga favorit är Leonardo da Vinci, men jag har svårt för hans apokalyptiska visioner.

Rembrandt heter en annan av Saléns hjältar. Bland svenska konstnärer nämner han Carl Kylberg och X:et Erixson.

Även Gösta har en stark konstnärlig ådra, odlad sedan ungdomen. Redan som 17-åring hade han börjat måla. Till hans dagliga umgänge hörde ett gäng konstnärer, bland dem Einar Julin och Evert Taube.

Den senare råkade vid ett tillfälle hamna framför Göstas staffli och föll i stilla begrundan. Sedan vände han sig till den nervöst väntande Gösta och sade:

- Denna friska ursprunglighet är något som vi färdigstöpta konstnärer livet ut försöker arbeta oss tillbaka till.

Dessa kloka ord glömde han aldrig.

Efter gymnasiet studerade Gösta vid Stockholms högskola. Han läste konsthistoria samt teoretisk och praktisk filosofi.

- På köpet lärde jag mig tala, att använda språket på ett kommunikativt sätt. Det har jag haft glädje av i hela mitt liv.

Som något äldre for Gösta till Chicago och gick på Institute of Design, en avläggare av den tyska Bauhausskolan.

Där lärdes konstens elementa ut i stora drag innan studenterna tilläts specialisera sig. Följden blev en stabil teoretisk grund att utgå från.

- Konstintresserade ungdomar kan ofta ha svårt att välja rätt bana. Jag var just en sådan, och för mig blev Bauhausskolans pedagogik av stor nytta.

Väl hemma från USA sökte han sig till Riksutställningar, där han blev producent med arkitekturutställningar som specialitet. På universitetet började han samtidigt tala om modernismens måleri och arkitektur.

Att föreläsa var ingenting nytt för honom. Han var medlem av Riksförbundet för bildande konst, vars syfte var att föra ut konsten till folket. På deras uppdrag åkte han runt, öppnade utställningar, ledde visningar och höll föredrag.

Första gången hände det 1951.

Sedan mer än 15 år bor han nu ensam vid Thorildsplan.

- Min hustru är tyvärr död sedan 1984. Men jag lider inte av ensamheten, jag har så förfärligt mycket arbete ogjort.

I likhet med många andra folkbildare visar han gärna ljusbilder till sina föredrag. Publiken sitter alltid tyst och uppmärksam, men den brukar lysa upp när han berättar om Evert Taube.

Gösta Saléns far Ernst var Taubes livläkare, farbrodern Sven Salén en av nationalskaldens närmaste vänner. Tillsammans stiftade de två senare Samfundet Visans vänner 1936.

Redan som ung pojke hade Gösta lärt känna Evert Taube.

- Hemma hos far kunde han fritt ta för sig av bordets håvor. Det gjorde han också, gärna och rikligt.

För det mesta blev Gösta därför sent på kvällen ombedd att "eskortera farbror Evert hem".

För den unge mannen blev hemturerna i den ljusa sommarnatten minnen för livet. Evert Taube hade synpunkter på det mesta han såg längs vägen, han pekade, visade och föreläste, viftade med hatten och hälsade på alla han mötte.

De fem kilometerna hem till Everts sommarhus kunde därför ibland ta flera timmar.

1997 gav Gösta Salén ut en samling av nationalskaldens brevväxling med Ernst Salén i Evert Taube-Sällskapets årsbok. Den ger en djupare bild av Evert Taube än man annars brukar möta.

Somrarna tillbringade familjen Salén på Flatön i Bohusläns skärgård. På granntomten bodde Karin Jarnedal, odödlig som Huldas Karin i Taubes visor.

- Hon dog 75 år gammal strax före jul. Det är mycket tråkigt, jag brukade ringa upp henne ibland och prata minnen. Precis som jag hade Karin enbart ljusa minnen av "författaren", som de alltid sade på Flatön.

Segling var ett annat av Gösta Saléns stora intressen som ung. Han var så pass skicklig att han togs med i OS-laget 1948 och erövrade en bronsmedalj i sexmetersklassen.

Även det äventyret har sin egen historia.

- Farbror Sven ledde det svenska OS-laget. Vår båt "Ali Baba" riggades för en lätt sommarvind, men på finaldagen blåste det full storm från land. Det var ett av de värsta oväder jag någonsin råkat ut för.

- Riggen höll inte så vi fick gå ned med focken, tror jag det var.

Med viss möda lyckades det svenska OS-laget ändå ta sig i mål. Andra nationslag hade betydligt sämre tur.

Sin 80-årsdag tänker Gösta Salén fira genom att föreläsa. Det är för honom det naturliga sättet att hålla lågan brinnande, de höga åren till trots.

- Jag tänker skildra mina erfarenheter av konst och arkitektur på Konstnärsklubben.

Martin Stugart

martin.stugart@dn.se

08-738 10 68

Ali Baba. Gösta Salén var en av besättningsmännen ombord på den svenska båten "Ali Baba" som vann brons i OS 1948 trots att det blev storm. Båten var riggad för lätt vind, berättar han. FOTO: LENNART ISAKSSON

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt