Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 10:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dn-gratulerar-en-polis-i-stormens-oga/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: En polis i stormens öga

Namn: Sune Sandström

Fyller: 60 år på midsommardagen 26/6

Yrke: Polismästare

Familj: Fru och två vuxna barn, samt efterlängtade första barnbarnet Erik, snart en månad

gammal

Den ena skandalen avlöste den andra. Till slut fick han sparken.

Det var våren 1989 och Sune Sandström hade varit Säpochef i bara ett och ett halvt år.

Knappt hade han hunnit slå sig ner på chefsstolen förrän spionen Stig Bergling rymde.

- Så började gatloppet.

Sedan följde Ebbe Carlsson-affären; avslöjandet av de egendomliga polisstödda privatspaningarna eft er mordet på statsminister Olof Palme.

Bokförläggaren Carlssons inblandning kom till allmänhetens kännedom när hans livvakt fastnat i tull en i Helsingborg med absolut förbjuden buggningsutrustning i bilen. Livvakten hänvisade till Sune S andström som förnekade all kännedom.

- Jag visste inte ett smack, säger han även i dag.

En sommardag 1988 delgavs Sandström misstanke om brott i smugglingsutredningen, men misstankarna av skrevs dagen därpå. Först en bit in på året därefter började han begripa vad som egentligen hänt, s äger han nu.

- Det där var en jobbig tid eftersom jag inte riktigt visste vad som hände bakom ryggen på mig.

Justitieministern avgick. Rikspolischefen avgick.

- Sedan fick jag besked om att regeringen var ute efter mig.

Då gick han själv snabbt.

Han säger att han nu lagt den tiden bakom sig.

- Jag känner ingen bitterhet. Utan snarare en besvikelse över att ha upptäckt en oärlighet, både in om polisorganisationen och hos sådana som får viktiga uppdrag, säger han.

Under flera år arbetade han med olika utredningsuppdrag inom rikspolisstyrelsen: han utredde rikskr iminalen och trafikövervakningen och han förberedde fotbolls-EM.

År 1993 kom han till polismyndigheten i Stockholms län, där han fortfarande arbetar. Han blev polis mästare och chef för den polisoperativa avdelningen som omfattar länets specialstyrkor - sjöpolisen , hundenheten, trafikpolisen och andra.

Han kom samtidigt som en stor omorganisation skulle träda i kraft och arbetet pågår fortfarande med att få den nya organisationen att fungera smidigt. Ett av de senaste bekymren har varit att få myn dighetens två särpräglade utryckningsstyrkor - piketen och den nationella insatsstyrkan - att samsa s på något ändamålsenligt vis.

Sune Sandströms viktigaste fråga just nu är att samordna radiotrafiken i länets åtta polismästardis trikt. Han hoppas att polisledningen till hösten beslutar att skapa en enda länskommunikationscentr al.

- Det är en omstridd fråga, men det är viktigt för att samordna utryckningsverksamheten.

Att Sune Sandström alls blev polis beror på att hans bästa kompis i Gäddede i Jämtland hade en papp a som var landsfiskal. Pappan verkade vara en god människa och det ville Sune också vara.

Han bestämde sig när han var ganska liten. Men innan han var klar med sin utbildning var landsfiska lerna avskaffade, så han blev polischef i stället.

Efter en tid i Jämtland blev han polismästare i Vilhelmina. 1973 rekryterades han till Säpo. I börj an av 1980-talet, innan han utsågs till Säpochef, var han chef för ordningspolisen i Stockholm.

- Men det är mycket mer jobb här nu än på 1980-talet.

Det märks att polismyndigheten har gjort sig av med personal de senaste åren.

På hans tjänsterum i gamla polishuset på Agnegatan i Stockholm hänger Carl Bildt på väggen, ett fot o som han själv skickat som tack för snabb transport i ett nödläge. Ovanför sitter en annan inramad bild som föreställer Sandström när han skakar hand med FBI-chefen William Sessions; en man som num era också fått sparken, det blåser hårt på toppen.

När Sune Sandström är ledig går han gärna i skogen, särskilt framåt hösten eftersom han är förtjust i att plocka svamp och lingon. Emellanåt syns han också på Solvalla, han är medlem i Stockholms tr avsällskap som äger travbanan. Själv beskriver han sig som en typisk småspelare.

På midsommarafton, efter en sillunch, flyger han i väg från Sverige med familjen. På sin sextioårsd ag, midsommardagen den 26 juni, kommer han att vakna på Mallorca.

Annika Ånnerud

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt