Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Helomvändning till EU

Namn: Jan Frydman.

Fyller: 40 år på onsdag 9/9.

Yrke: Advokat.

Arbetsplats: Europeiska kommissionen i Bryssel.

På nattduksbordet: Tjock bok om Europas historia.

Födelsedagen: Det ryktas om ett "surpriseparty".

För en tid sedan postade advokat Jan Frydman ett viktigt brev i Bryssel med adress till en förort i närheten. Mottagaren fick aldrig brevet. Efter sex veckor kom en triumferande brevbärare hem till Jan med brevet i högsta hugg: "tariff special, böter, 45 franc tack".

- Varför

undrade jag, fortsätter Jan Frydman. "Ni har ju satt frimärket på vänster i stället för höger sida", svarade brevbäraren utan att blinka.

- Men jag tycker mycket om att bo här i Bryssel som är en mysig stad med många trevliga människor, säger han i telefonen och det knastrar inte det allra minsta i luren.

På onsdag fyller Jan Frydman 40 år.

Jan Frydman växte upp i en gul tegelvilla i idylliska Näsby park. Ganska snart insåg föräldrarna och även lärarinnan att lille Jan var så musikalisk att han borde flyttas till Adolf Fredriks musikskola.

- Jag fick göra ett uttagningsprov och blev antagen, berättar Jan Frydman inte utan stolthet i rösten. Men själv fattade jag inte då alls varför mina föräldrar tyckte att jag skulle gå just i den skolan.

På Adolf Fredrik var det en trevlig atmosfär och efter avklarad grundskola fortsatte han på Stockholms musikgymnasium. Han sjöng i kör och fuskade lite med piano. Efter gymnasiet sökte Jan, ivrigt påhejad av sin klassföreståndare och med stöd av sina föräldrar, ett stipendium hos Sverige-Amerikastiftelsen. Sagt och gjort. Med stipendiet i fickan och glad i hågen packade han sin väska och anlände så småningom till University of Oregon.

- Det var ett otroligt engagerande liv i USA. Professorer och lärare samarbetade på ett fantastiskt sätt med eleverna. Själv bodde jag på universitetet och träffade folk från åttio olika länder, inte minst för att jag också jobbade deltid på International Services Office, som ansvarade för alla utländska studenter. Jag fick ofta hjälpa dem att lösa olika problem. Allt från att skaffa fram en värdfamilj till ganska vardagliga saker.

Jan Frydman var också "vice president" på ekonomistudenternas förening. Och 1980 tog han sin Bachelorexamen i Business Administration. Sedan begav han sig hem till Sverige och ryckte in i det militära.

- Den tiden tyckte jag mycket om för jag fick lära mig något nytt. Jag blev underrättelsebiträde i flygets underrättelsetjänst, förresten ungefär samma tjänst som en gång Olof Palme hade på försvarsstaben.

Efter lumpen rekryterades Jan direkt till ett amerikanskt företag, The Procter & Gamble Company, där han arbetade med att marknadsföra deras produkter i Sverige och till Finland.

- Det var ett bra första jobb med duktiga människor som kunde mycket. Det var en tid med långa arbetsdagar.

Karriären fortsatte sedan käpprakt till The First National Bank of Chicago, här i Sverige där han blev företagets representant för Norden och hade som uppgift att marknadsföra banken i de nordiska länderna.

- Sedan skickade man iväg mig på "bankingschool" till Chicago på nio månader. Jag arbetade på banken där ett tag men blev sedan hemskickad för att bli en av cheferna i Stockholm.

Efter det var det American Professionals Insurance Company, USA, som anmälde sitt intresse för Jan Frydman. Där blev han så småningom företagets vice vd. Men han nöjde sig inte med detta utan 1989 tog denne ambitiöse unge man också en juris kandidatexamen. Och samma år började han arbeta på Mannheimer Swartling Advokatbyrå, i Stockholm och New York

Internationella företags-överlåtelser blev hans specialitet och det sista året var han också byråns informationschef.

Men varför blev det EU till sist

- Det var oplanerat! Jag gjorde ett prov som tog två dagar. Det var ett slags tävling för Sverige, Österrike och Finland om vilka som skulle tas ut. 22 000 slogs om några hundra platser. Det var skriftliga prov, iq-tester, språkliga tester, nutidsfrågor, EU-frågor och mycket annat.

Så i dag arbetar han på generaldirektoratet för industri, som motsvarar industridepartementet här hemma vars uppgift är att göra Europas industrier mera konkurrenskraftiga för Europa ska ju bli en enda marknad.

- Vi har kommit en lång bit på väg och den inre marknaden grundlades 1993 då vi fick fri rörlighet för kapital, människor, tjänster och varor inom EU. Men nästa stora grej är euron och utvidgningen av EU med nya medlemsstater.

Som jurist i generaldirektörens stab hjälper han också till med en mängd olika civil- och EG-rättsliga frågor.

- Så min uppgift är att lösa problemen och se hur man ska göra och ibland att rätta misstagen i efterhand.

Ser du på Stockholm med andra ögon nu

- Men blir aldrig så svensk som när man inte bor i landet. Stockholm är extremt trendigt, tycker jag, något av en happeningstad. Fräsch och modern. Bryssel är mera traditionell.

Om födelsedagen säger han:

- Åren har gått fortare än jag trodde. Så att jag fyller 40 år kommer lite som en överraskning, skrattar han glatt i luren.

LISBETH TELL