Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 15:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/dn-gratulerar-nu-vantar-varldens-kultur/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar. Nu väntar världens kultur

Namn: Jette Sandahl

Gratuleras till: Utnämningen som chef för det nya Världskulturmuseet i Göteborg. Museet öppnar först 2003 men Jette Sandahl tillträder som chef redan om drygt en månad.

Yrke: Förmedlingschef på Nationalmuseum i Köpenhamn

Född: 1949 i Vendsyssel i Nordjylland, " barnbarn av bönder och barn av den danska bondekooperationen"

Bor: Än så länge i ett hus i de så kallade Kartoffelraekkerna i Köpenhamn, ett pittoreskt radhusområde från 1870-talet, ursprungligen arbetarbostäder men i dag ett av de mest eftertraktade bostadsområdena. "Jag bodde i lägenhet tidigare men kan inte leva utan jord under naglarna"

Familj: 19-årig dotter

Hon har redan börjat att städa ur sitt gamla kontor på Nationalmuseet i Köpenhamn. På golvet ligger högar med papper och broschyrer, det är mycket Jette Sandahl har hunnit samla på sig under sina sex år som chef för förmedlingsavdelningen, ett arbete som har omfattat alla de utåtriktade funktionerna på museet: utställningarna, undervisningen, dokumentation, kommunikation och aktiviteter.

Nationalmuseet, som fyller ett helt kvarter strax intill folketinget i centrala Köpenhamn, har efter den omfattande renoveringen i början av 90-talet förvandlats från ett dystert, gammaldags museum till ett modernt museum med utställningar som i hög grad visar en kulturell mångfald och som ofta knyter an till dagens verklighet. Just nu pågår en utställning som visar de många föremål som Danmark ska lämna tillbaka till Grönland, i höstas var här en uppmärksammad utställning om hur det är att komma som flykting till Danmark.

Museerna kan nämligen spela en stor roll i dagens värld och ge människor kunskap som är betydelsefull för nutiden, anser Jette Sandahl. Ett museum skulle kunna hjälpa människor att förstå konflikten på Balkan.

- Globaliseringen är en del av vår tid. Vi är nära det som händer på andra sidan jordklotet men samtidigt tror jag att den lokala förankringen också får ökad betydelse.

Som museimänniska kan Jette Sandahls bakgrund tyckas en smula ovanlig. Hon har en examen i forskningsorienterad psykologi där hon speciellt har studerat förhållandet mellan individen och historien.

- Som individer svävar vi ju inte i ett tomrum, vi präglas av vår tid och lever med de historiska förutsättningarna.

Under en period i slutet av 70-talet undervisade hon på Århus universitet.

- Jag hade bland annat en kurs om mor-dotter-förhållandet. Den gången såg jag det främst från dotter-perspektivet, det var stor skillnad på min mors generation och min egen som var den första med möjlighet att studera och komma ut på arbetsmarknaden.

Några år senare fick Jette Sandahl själv en dotter.

- Jag var, som den första, tvungen att vara mammaledigt under min stipendiatforskning. Det väckte stor uppståndelse och från universitetets sida tyckte man det var enormt dålig planering, säger hon och skrattar.

Det var också då, i början av 80-talet, hon började att arbeta med förberedelserna till ett kvinnomuseum i Århus.

- Det var fantastiskt skojigt att vara med att bygga upp ett museum från starten precis som nu med Världskulturmuseet. Men förhållandena i Århus var väldigt annorlunda, från början hade vi inga offentliga bidrag över huvud taget, bara en stor entusiasm.

I dag är kvinnomuseet i Århus, unikt i Norden, ett av danska staten erkänt kulturhistoriskt museum som lever i all välmåga i det gamla stadshuset och för Jette Sandahl del blev det efter tio år där det stora, etablerade Nationalmuseet.

- Det har varit mycket positivt för mig att arbeta på två så helt skilda museer och kanske är det just den erfarenheten som gjorde att jag fick jobbet i Göteborg, säger hon.

Hennes eget favoritmuseum i världen är Te Papa-museet i Nya Zeeland.

- Det är ett museum som både har det myllrande livet som utmärker ett modernt museum men också möjligheten till fördjupning och kontemplation som människor också kräver av ett museum i dag.

Jette Sandahl glädjer sig otroligt åt sitt nya arbete i Göteborg.

- Bara en sådan sak som Världskulturmuseets fantastiska magasin med 100 000 föremål gör mig helt euforisk. Men det är sådant som bara en museimänniska kan förstå, säger hon närmast urskuldande.

Hon ser också fram emot att lära känna en ny stad.

- Göteborg ligger ju på samma breddgrad som där jag kommer ifrån i Nordjylland så jag är van vid fukten och västanvinden.

- Och det där med språket ska väl gå så småningom

Ewa Svensson

familj@dn.se

08-738 11 31

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt